Onverwacht snelle reductie broeikasgas mogelijk

13.12.2022 | Column Ton Willemsen

Onverwacht snelle reductie broeikasgas mogelijk

Het IEA-rapport van 15 november 2022 stelt dat het stimuleren van zonne- en windenergie van vitaal belang is, maar absoluut niet genoeg voor het behalen van internationale klimaatdoelstellingen. We moeten echt nog veel meer doen. De uitstoot van broeikasgas moet drastisch en snel omlaag. 

Gelukkig kunnen een groot aantal (vaak onbekende warmtelekken) snel, klimaatefficiënt en kosteneffectief gedicht worden. Hierdoor kan de uitstoot van broeikasgas sneller gereduceerd worden dan nu nog wordt aangenomen. Omdat daarbij ook de top van het elektriciteitsverbruik omlaag gaat heeft dit als bijkomend voordeel dat de piekvraag wordt afgevlakt waardoor de prijs van elektriciteit omlaag gaat.

Boilers
Al jaren laten we, vaak zonder dat we het in de gaten hebben, veel warmte onnodig weglekken alsof het niets kost. Tijden zijn veranderd. Energie is veel duurder geworden waardoor besparingsopties die vroeger werden weggelachen nu ineens veel rendabeler zijn.

Neem de 3 miljoen close-in boilers die continu niet alleen water maar ook Nederlandse keukenkastjes onnodig warmhouden. Het inpakken van deze boilertjes met isolatiefolie bespaart ongeveer 70 kilowattuur. Bij een prijs van 0,88 euro komt dit neer op meer dan 60 euro per jaar terwijl je daarvoor maar een klein beetje folie nodig hebt. Bij grotere boilers is de besparing nog veel groter. Dat geldt niet alleen voor de traditionele elektrische boilers die je nog in veel oudere woningen aantreft maar ook voor de moderne boilers die gebruikt worden in woningen met een warmtepomp.

Technische ruimte warmste ruimte van de woning
De technische ruimte in nieuwbouwwoningen met een warmtepomp is niet voor niets de warmste ruimte in de woning! Het ‘verzilveren’ van alle reservoirs en transportleidingen voor warmwater met een folie bespaart een hoop geld en vermindert altijd het totale stroomverbruik en daarmee ook de piekbelasting.

Bij gasgestookte woningen en gebouwen kan ook nog veel energie worden bespaard. Sinds klimaatminister Rob Jetten isolatiefolie heeft genoemd en geroemd in zijn openingsspeech van de Klimaatweek is het gebruik al een stuk bekender geworden.

Omdat deze folie onzichtbaar zijn werk doet, is deze ook geschikt voor alle andere (publieke) gebouwen. Bij deze gebouwen zijn de technische ruimtes zonder uitzondering extreem warm door het grote aantal warmtelekken. Ook hier kan op deze manier veel en kosteneffectief energie worden bespaard.

ton willemsentonzonisolatiefolieisolatie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu