Oost-Europees succes voor de warmtepomp

22.02.2023 Anne Agterbos

Oost-Europees succes voor de warmtepomp
©European Heat Pump Association

De Europese warmtepompmarkt is flink gegroeid in 2022. De markt bereikte een record groei van 38 procent. In totaal zijn er daarmee bijna 20 miljoen warmtepompen in de Europese Unie geïnstalleerd. Een opvallende speler in het veld is Polen, waar de warmtepompmarkt afgelopen jaar met 120 procent is gegroeid.

In een serie artikelen zal Warmte365 de warmtepompmarkt van verschillende Europese landen onder de loep nemen. In deel één van deze serie wordt er gekeken naar de warmtepomp in Oost-Europa, waar Polen, Slowakije en Tsjechië hun steentje bijdragen aan de groei van de Europese warmtepompmarkt. Van overige Oost-Europese landen is geen informatie beschikbaar over de warmtepomp markt.

Polen
Polen heeft niet de meest duurzame status in Europa, maar in 2022 is het aantal warmtepompen met 100 procent toegenomen. Vooral de lucht-water warmtepomp was populair, er zijn momenteel 188.000 lucht-water warmtepompen geïnstalleerd. Het totaal aantal warmtepompen is ruim 203.000. Daarmee heeft de warmtepomp een aandeel van 30 procent in het totaal aantal warmtesystemen in Polen, meldt de European Heat Pump Associaton (EHPA).

De warmtepompen zijn aantrekkelijk in gebruik, ze hebben koelmogelijkheden, en zijn goedkoop in vergelijking tot andere warmtesystemen. Om deze redenen kan de warmtepomp een opmars maken in Polen. Daarnaast is er groeiend vertrouwen in de technologie door gebruikers en installateurs.

Ook meldt de EHPA dat het klimaatbewustzijn in Polen toeneemt, waardoor consumenten eerder kiezen voor een warmtesysteem met een lage klimaatimpact. Daarbij hebben Poolse subsidie programma’s bijgedragen aan een de toename in warmtepompen.

Warmtepompen in Polen maken gebruik van 70 tot 80 procent hernieuwbare energie die is opgewekt in Polen. De EHPA verwacht in 2023 een verdere groei in warmtepompen te zien, ze gaan uit van een 40 tot 50 procent groei ten opzichte van 2022.

Slowakije
In 2022 is de warmtepompmarkt in Slowakije verdubbelt. Ook hier is de lucht-water warmtepomp populair, het totaal aantal geïnstalleerde systemen in deze categorie is met 142 procent toegenomen in 2022. Slowakije is voor 90 procent afhankelijk van gas, dat maakt de toename in het aantal warmtepompen een stap in de goede richting. 

De EHPA monitort het aantal warmtepompen per 10.000 inwoners. In 2019 stond Slowakije nog als één-na-laatste op de lijst met 35,8 warmtepompen per 10.000 inwoners. Hongarije was de hekkensluiter in dit jaar, met 7,4 warmtepompen per 10.000 inwoners.

Slovak Innovation and Energy Agency (SIEA), een initiatief van de Slowaakse overheid, heeft een programma gelanceerd waarbij 50 procent van de kosten worden gedekt bij aanschaf van een hernieuwbaar energiesysteem of warmtepomp, de korting bedraagt maximaal 3.400 euro per warmtepomp. Het programma loopt al sinds 2015, en krijgt dit jaar 30 miljoen euro budget.

Tsjechië
Tsjechië heeft de bouwvoorschriften voor de installatie van warmtepompen aangepast, nadat het Internationaal Energieagentschap de regering had geroepen om belemmerende maatregelen voor de installatie weg te nemen. De Tsjechische warmtepompmarkt groeide in 2022 vervolgens met 99 procent. Het aantal warmtepompen per 1000 huishoudens ligt daarmee op 12,4.