Openstelling SDE++ naar achter geschoven

08.06.2021 Nicolien van Loon

Openstelling SDE++ naar achter geschoven

De openstelling van de SDE in het begin van het jaar is positief verlopen. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Yesilgöz-Zegerius heeft in een kamerbrief bericht over het verloop en een nieuwe datum gepubliceerd. Deze datum ligt later dan eerder werd gemeld, maar de aanvraagperiode duurt wel langer.

Aanvankelijk zou de openstellingsronde van de SDE++ plaatsvinden van 21 september tot en met 14 oktober 2021. Een septemberdatum zou echter inhouden dat de zienswijzeperiode van de vergunningaanvragen in de zomermaanden zou vallen, wat niet gunstig is voor een goede procesparticipatie. De nieuwe datum is op 5 oktober 2021 en loopt tot en met 11 november 2021. reden voor deze verlening is omdat er rekening wordt gehouden met de herfstvakantie.

Streefdoel 49 procent reductie
De SDE++ is een verbreding op de SDE+. Het doel hiervan was om naast hernieuwbare energie, ook andere CO2-reducerende technieken te ondersteunen. Er zijn verschillende nieuwe technieken toegevoegd, waaronder de afvang en opslag van CO2 (CCS), elektrische boilers en het gebruik van restwarmte. Hierdoor had deze ronde een groot aantal positief beschikte projecten en een grote variatie aan technieken.

Wanneer alle projecten volledig gerealiseerd zijn, is de verwachting dat zij gezamenlijk 3,32 Mton CO2-reductie per jaar verwezenlijken. Zo levert de SDE++ een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van het Kabinet om kosteneffectief 49 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990 te bereiken.

Van 24 november tot 17 december vond de eerste openstelling van de SDE++ plaats. Het beschikbare verplichtingenbudget bedroeg 5 miljard euro. In totaal zijn er 4.112 subsidieaanvragen ingediend met een gezamenlijke budgetclaim van 6.4 miljard euro.


Dure software-update
Dankzij een fout in de update van de betalingssoftware kregen 6.219 projecten op 23 februari 2021 in totaal ca. 41 miljoen euro uitbetaald. De volgende dag werden zij geïnformeerd door de RVO, dat het bedrag een week later of teruggevorderd zou worden, of verrekend werd met toekomstige SDE-betalingen. Inmiddels is van dat bedrag 38,3 miljoen euro al teruggevorderd of verrekend.