Opleiding installatie hybride warmtepomp aanstaande

03.12.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Opleiding installatie hybride warmtepomp aanstaande

Installatiebedrijven slaan de handen ineen met Vakschool Technische Installaties (VTI) om een specifieke opleiding voor het installeren van hybride warmtepompen te ontwikkelen. Dat schrijft Installatie.nl.

Installatiebedrijven Breman, Feenstra en Bonarius gingen onlangs om tafel met IW Noord Holland en VTI om het leertraject vorm te geven. Naar verwachting zullen de eerste studenten in maart 2022 met de opleiding beginnen. Na een cursus van uiterlijk zes maanden, die in totaal 420 contacturen bevat, behalen studenten het MBO-certificaat Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen.

Interne en externe krachten
De komende jaren zal het aantal hybride warmtepompen naar verwachting flink toenemen, evenals de vraag naar handen om de systemen te installeren. Grotere servicebedrijven als Breman, Feenstra en Bonarius verwachten dat er bij het vervangen van de ketel vaker gekozen gaat worden voor een hybridevariant. Hier zullen bedrijven met name hun eigen installateurs voor opleiden, maar het is ook de bedoeling dat mensen van buiten het vakgebied het certificaat gaan halen.

F-gassen
De opleiding is met name bedoeld voor werkenden uit beroepenvelden als werktuigbouw, installatietechniek, elektrotechniek of bouw, die reeds niveau 2 hebben afgerond. “Afhankelijk van hun specifieke vooropleiding en ervaring duurt de cursus wat langer of juist wat korter. Iemand die bijvoorbeeld uit de bouw komt, zal nog tijd moeten besteden aan het aanleggen van leidingwerk. Een werktuigkundig monteur hoef je daarover niks meer uit te leggen”, stelt Martin de Haan, programmadirecteur bij VTI. 

Voor het verkrijgen van het certificaat is het hebben van een diploma F-gassen een vereiste. Als deelnemers dit nog niet hebben, kan het diploma als onderdeel van de cursus behaald worden.

opleidingvakschool technische installatiesfeenstrabremanhybride warmtepompHybridef-gassendiplomacertificaat

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Event: Kom naar het Warmte Congrestival op 8 december!

Logo Stichting Warmtenetwerk
8 december 2022
Van 09.00 tot 18.00 uur
Hart van Holland,

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Kick-off event: Human Capital Agenda Energietransitie

9 december 2022
De Zalen van Zeven

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Warmte in Wijken: Inspirerende innovaties & trends voor warmtenetten

12 december 2022
15:00-16:30
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu