PBL presenteert doorrekening politieke partijen

01.03.2021 | Nieuws Joyce Beuken

PBL presenteert doorrekening politieke partijen

Planbureau voor de Leefomgeving presenteert een analyse van de verkiezingsprogramma’s van een aantal grote partijen. Alle partijen hebben grote plannen met betrekking tot het thema leefomgeving maar hebben hier diverse ideeën over.

Besproken partijen zijn Groenlinks, CDA, D66, de SP, de PvdA en de ChristenUnie. PBL-directeur Hans Mommaas lichtte de presentatie toe, met een kanttekening dat de coronacrisis invloed zal hebben op de economische groei en daarmee uitvoering van de plannen. Aan de hand van thema’s worden cijfers toegelicht.

Minder kilometers

Alle partijen zetten in op toegenomen gebruik van het openbaar vervoer en vermindering van de kilometers die we met de auto afleggen, variërend van -1% bij de SP tot -21% bij GroenLinks De kilometerbeprijzing moet er toe leiden dat de OV-tarieven omlaag gaan. Met name GroenLinks, D66 en SP maken zich hard voor een flinke afname in luchtvaartpassagiers. CDA en PvdA doen dit aanzienlij minder. Dit wordt met name verzekerd door het instellen van een maximum van Co2-emissies.

De meeste maatregelen voor emmissiereductie hebben betrekking tot elektriciteit. Ook wordt er groots ingezet op de manier waarop bestaande woningen kunnen bijdragen aan de vermindering van uitstoot, bijvoorbeeld door deze aardgasvrij te maken.

Waterbed

Alle deelnemende partijen komen met voostellen om de uitstoot in 2030 lager te maken dan dat het basispad beaamt. Alle partijen streven naar een reductie van tussen de 45% (CDA) en 63% (GroenLinks) ten opzichte van 1990. Waar de partijen trachten een lastenverhoging voor de industrie te realiseren, is er angst voor een waterbedeffect.

Partijen hebben grote overeenkomstigheden in hun programma met betrekking tot het oplossen van het woningtekort. Dit heeft met name betrekking op de regie van woningbouw en snelheid. Over duurzaamheidsmaatregelen voor nieuwbouw is niets gezegd.

politiekstemmen plan bureau leefomgevingPBLplanbureau voor de leefomgeving GroenLinksWoningbouwco2-neutraalCO2-reductieemissieemissienormen

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu