Personeelstekort installatiebranche verdubbelt

25.01.2021 Simone Tresoor

Personeelstekort installatiebranche verdubbelt

Een tekort aan 40.000 vakmensen in de installatiebranche, daarvoor waarschuwt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. Het tekort in de branche zal de komende drie tot vijf jaar verdubbelen als er niets gebeurt, valt te lezen in De Telegraaf.

Het gebrek aan vakmensen in de installatiebranche heeft ertoe geleid dat bedrijven personeel met handenvol geld bij elkaar wegkapen en er zelfs headhunters worden ingezet om verwarmingsmonteurs, loodgieters en elektriciens binnen te halen.

Energietransitie in gevaar

Het personeelstekort is zo nijpend dat de energietransitie en de daarmee samenhangende klimaatdoelen zonder verdere actie onhaalbaar dreigen te worden, waarschuwt Techniek Nederland.

"Voor 2030 moeten onder meer 1,7 miljoen laadpalen worden geplaatst en anderhalf miljoen huizen worden verduurzaamd. Op 1 januari 2023 moeten bovendien alle kantoorgebouwen in ons land minimaal aan energielabel C voldoen", legt Terpstra uit. "Dat is een enorme opgave en dat vraagt heel veel van de sector, en de politieke urgentie ontbreekt."

Zijinstromers welkom

Terpstra geeft ook toe dat de installatiebranche er zelf nog onvoldoende in is geslaagd om de technische beroepen goed voor het voetlicht te brengen. "We hadden al eerder kunnen doen wat veel ondernemers nu zeggen: ik werf geen mensen meer op vacatures, maar op capaciteiten die ze hebben. En net als de zorg nu in coronatijd doet, moeten wij ook meer op zoek naar zijinstromers. Bijvoorbeeld uit beroepen waar een overschot is."