Plan voor hergebruik booreilanden voor geothermie

08.04.2021 | Nieuws Christian Sparborth

Plan voor hergebruik booreilanden voor geothermie

Een Australisch bedrijf beweert dat het oude booreilanden in de Noordzee kan ombouwen zodat ze niet langer olie en gas oppompen, maar in plaats daarvan aardwarmte. Het nuttig hergebruik van de booreilanden zou tientallen miljarden euro's aan afschrijvingskosten kunnen schelen.

Het bedrijf Legacy Global Green Energy (LGGE) meldt aan Energy Voice dat ze kantoren gaan openen in Londen en Aberdeen. Aberdeen is van oudsher een financieel en operationeel centrum voor de olie-industrie in de Noordzee, maar het aantal actieve booreilanden is de laatste jaren flink gedaald. Door zich te richten op het verkrijgen van aardwarmte uit de zeebodem zou Aberdeen het centrum kunnen worden van een nieuwe industrie.

Volgens Jim Ferguson van LGGE is het doel van het bedrijf om regeringen samen met de olie- en gasindustrie een nieuwe manier te bieden om groene energie op te wekken. "Dit is een alternatief voor de vervuiling van het landschap en onze horizons door de opwekking van zonne- en windenergie," aldus Ferguson.

Eenvoudige rekensom

LGGE is afkomstig uit West-Australië en claimt al meer dan een eeuw ervaring te hebben in de energie- en mineralensector. Het bedrijf beweert een unieke methode te hebben uitgevonden om aardwarmte te winnen waardoor de olie-industrie zou kunnen overstappen naar groenere -- en tegenwoordig meer winstgevende -- energiesoorten.

Volgens Paul Caldwell, oprichter van het bedrijf, is de rekensom eenvoudig: "Waarom zou de olie-industrie meer dan $200 miljoen (€168 miljoen) uitgeven om een enkel boorplatform te deactiveren, terwijl het ze maar $100 miljoen (€84 miljoen) zou kosten om dat zelfde platform om te bouwen? De wereld is op zoek naar schonere en groenere energie-bronnen. De olie-industrie kan voorop lopen met deze ontwikkeling door aardwarmte op te pompen in plaats van olie."

Geothermieolie-industrie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu