Propaanraad ziet kansen tegen klimaatverandering

09.09.2021 Joyce Beuken

Propaanraad ziet kansen tegen klimaatverandering

De Amerikaanse Propane Education and Research Council (PERC) wil dat propaangas wordt beschouwd als een deel van de oplossing voor de klimaatproblemen van het land. Dat is de boodschap van Bryan Cordill, directeur van PERC's residentiële en commerciële bedrijfsontwikkeling. Hij leidt nu een campagne om de industrie te herpositioneren met de slogan "Propaan Energie voor Iedereen."

Propaan is een bijproduct van de productie van aardgas en aardolie. De meeste mensen zien het als een alternatief voor houtskool om te grillen of als een manier om huizen op het platteland te verwarmen.

Inert en veilig
Propaan is volgens de federale overheid een schone energiebron. Het verbranden van propaan veroorzaakt geen broeikasgassen. Het is vrij veilig, zei Cordill, en wordt inert als het vrijkomt. Een chemische stof wordt inert genoemd als deze niet of nauwelijks reageert met vrijwel alle andere chemicaliën.

In het verleden, zegt Cordill, weerspiegelde de vraag naar propaan het weer, zo betekende lagere temperaturen een hogere verkoop. "De verkoop is nu onafhankelijk van het weer en heeft de afgelopen jaren een aanhoudende groei laten zien. De groei die we nu zien is groter dan we hadden verwacht op basis van de werkelijke temperaturen", aldus Cordill.

Populairder
Een groot deel van die groei komt door een toename van boilers en, meer recentelijk, door de toegenomen populariteit van buitenleven en kamperen. Cordill en PERC zien nog meer groeimogelijkheden als onderdeel van het streven naar een lagere CO2-uitstoot. Velen zien de weg daarnaartoe in de vorm van toenemende elektrificatie, maar ook daar zitten volgens Cordill nadelen aan.

Net ontlasten
Warmtepompen geven aan hoe propaan een rol kan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Zoals afgelopen winter in Texas is gebleken beginnen de problemen wanneer de elektrische strips, die worden gebruikt om warmte te leveren, overbelast raken. Een hybride eenheid die propaan gebruikt lost dit probleem op door bij een lagere temperatuur over te schakelen op de alternatieve warmtebron. Een propaanoven gebruikt slechts 10 of 12 ampère, vergeleken met 180 voor de elektrische strips in een traditionele warmtepomp. Dit helpt het elektriciteitsverbruik te verminderen, waardoor het elektriciteitsnet wordt ontlast.