Provinciehuis Groningen verwarmt zich met water uit de gracht

09.02.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Provinciehuis Groningen verwarmt zich met water uit de gracht

Na een tweejarig traject is het provinciehuis in Groningen nu eindelijk volledig van het gas af, zo laat de Vereniging Warmtepompen weten. Verschillende duurzame verwarmingstechnieken zorgen samen dat aardgas overbodig is in het gebouw.

Een warmte-koudeopslag in de bodem, diverse warmtepompen, buffervaten en water uit de stadsgracht komen samen in een systeem. Het hele monumentale pand wordt verwarmd dankzij deze intensieve samenwerking.

Hiermee wordt zo’n 250.000 kubieke meter gas bespaard, wat gelijk staat aan het verbruik van 200 huishoudens. Het gaat dan ook om een aanzienlijk groot pand. Maar ook de respectabele leeftijd van ruim 400 jaar draagt bij aan het feit dat duurzaamheid geen rol heeft gespeeld bij de bouw ervan.

Blauwalg voorkomen

Middels een video presenteert de provincie het aardgasvrije monument en de technische oplossingen waarvoor gekozen is. Omdat er in de winter meer warmte nodig is dan er in de zomer kan worden vergaard, wordt er ’s zomers ook warmte uit de gracht gehaald. Volgens de provincie levert dit een extra voordeel op. “Het voorkomt oververhitting van de gracht en voorkomt problemen als blauwalg en zuurstoftekort.”

Voor de Provincie Groningen heeft het aardgasvrij maken van gebouwen een extra belang ten opzichte van de rest van het land. De gaswinning zorgt in het gebied met regelmaat voor aardbevingen. Fleur Gräper-van Koolwijk: “Wij hebben in onze provincie Groningen veel ambities als het gaat om het verduurzamen onze huizen en kantoren. We weten dat dat met monumenten best wat ingewikkeld is. We hebben hier zo’n mooi kantoorgebouw. Wat is er dan mooier dan dat als voorbeeld te gebruiken?”

GroningenAardgasaardgasvrijhybride warmtepompmonumentvan gas losduurzaam verwarmdduurzaamheidverduurzamen

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu