REPowerEU met aandacht voor warmtepompen en biogas

19.05.2022 Jan de Wit

REPowerEU met aandacht voor warmtepompen en biogas
©Vereniging Warmtepompen

De Europese Commissie heeft zijn REPowerEU-plan gepresenteerd. Hierin maakt het duidelijk hoe de Europese lidstaten versneld afstand kunnen nemen van Russische fossiele brandstoffen.

De Europese Commissie stelt voor dat de energiesystemen van Europese lidstaten in 2030 voor 45 procent uit hernieuwbare energie moeten bestaan. Eerder was nog 40 procent voorgesteld.

Daarbij wijst de Commissie op de dubbele waarde van een hervorming van Europa’s energiesysteem. Aan de ene kant wordt het continent onafhankelijk van Russische fossiele brandstoffen en de manier waarop Rusland deze inzet voor economisch en geopolitiek gewin. Aan de andere kant werkt Europa richting een klimaatneutrale toekomst.

Een belangrijke pijler in het REPowerEU-plan is energiebesparing. De Commissie ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor energie-efficiënte warmtesystemen en isolatie. Ook moet de uitrol van warmtepompen verdubbelen en moet er aandacht komen voor geothermie en thermische zonne-energie.

Kolen, olie en aardgas in industriële processen gaan volgens de Europese Commissie niet alleen de CO2-uitstoot sterk terugdringen, maar ook de “veiligheid en concurrentievermogen” verhogen.

Hiervoor ziet de Commissie een uitgebreid palet van mogelijkheden die samen 35 kubieke meter aardgas tegen 2030 kunnen besparen. Naast de eerder besproken maatregelen komt er ook een grotere rol voor biogas, biomethaan en elektrificatie.