Rijksoverheid selecteert 14 nieuwe gemeentes voor Programma Aardgasvrije Wijken

11.03.2022 Joyce Beuken

Rijksoverheid selecteert 14 nieuwe gemeentes voor Programma Aardgasvrije Wijken

De Rijksoverheid maakt bekend dat er veertien nieuwe gemeenten een rijksbijdrage toegekend hebben gekregen voor het aardgasvrij maken van een dorp, buurt of wijk. Het gaat in totaal om een bedrag van 50 miljoen euro.

Er was veel belangstelling voor de derde selectieronde uit het Programma Aardgasvrije Wijken. 47 wijken dienden een aanvraag in. Er zijn nu in totaal 64 wijken, buurten en dorpen met een rijksbijdrage uit het programma aan de slag gegaan. Ze dienen als voorbeeld voor andere gemeenten.

Ervaring opdoen
Minister De Jonge: “Ik vind het geweldig om te zien dat zoveel grote en kleine gemeenten een aanvraag hebben ingediend en klaar staan om hun plannen uit te voeren samen met hun inwoners. Met dit programma doen we belangrijke ervaringen op hoe we wijken duurzaam en toekomstbestendig maken.”

De Jonge haakt in op de actualiteit: “Gezien de huidige ontwikkelingen hebben we duurzame energiebronnen hard nodig. Zeker nu moeten we meer vaart maken met het behalen van de klimaatdoelen en zorgen dat Nederland uiteindelijk niet meer afhankelijk is van aardgas.”

Lokale samenwerking
In het meerendeel van de aanpakken wordt intensief samengewerkt met bewonerscollectieven en wordt er ook aandacht besteed aan het borgen van de betaalbaarheid voor bewoners. De samenwerking met lokale partijen is steviger verankerd en er wordt ook meer samengewerkt met universiteiten en kenniscentra.