Rijkste 1 procent stoot twee keer meer CO2 uit dan armste helft

05.11.2021 Joyce Beuken

Rijkste 1 procent stoot twee keer meer CO2 uit dan armste helft

De 70 miljoen rijkste mensen ter wereld stoten gezamenlijk twee keer meer CO2 uit dan de armste 3,5 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Europees Milieubeleid en het Stockholm Energie Instituut, dat in opdracht van Oxfam Novib werd uitgevoerd.

Om de klimaatdoelen te halen, zoals gesteld in het akkoord van Parijs in 2015, zou iedere persoon die tot de rijkste 1 procent behoort zijn uitstoot met ongeveer 97 procent moeten verminderen in vergelijking met vandaag. De hoge uitstoot is met name te wijden aan het buitensporige consumptiegedrag van de rijke bevolking. Onlangs maakte de eigenaar van Amazon, Jeff Bezos, bijvoorbeeld een ruimtereis.

Uitstoot rijken groeit
Het uitstootaandeel van de rijke bevolking zal volgens het onderzoek alleen maar verder stijgen. Over negen jaar is de CO2-uitstoot van de rijkste groep maar liefst dertig keer te groot om de doelen te kunnen halen.

Oxfam Novib stelt dat overheden meer moeten doen om de uitstoot van rijken te beperken. "Alle landen moeten afspreken om volgend jaar terug te komen met scherpere afspraken om de opwarming te verminderen", zegt Hilde Stroot, klimaatexpert bij Oxfam Novib. "Er is veel winst te behalen bij die allerrijksten, dus vliegtickets duurder maken met belasting zorgt dat je een heel eind komt."