Ruim vierhonderd wetenschappers tegen nieuwe gasboringen Noordzee

16.06.2022 Jan de Wit

Ruim vierhonderd wetenschappers tegen nieuwe gasboringen Noordzee

Scientists for Future NL en Scientist Rebellion NL, twee groepen van betrokken wetenschappers, hebben een open brief geschreven aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hierin pleiten zij tegen nieuwe gasboringen in de Noordzee. Volgens de initiatiefnemers zijn nieuwe vergunningen voor gasboringen “niet verenigbaar met het doel om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te beperken”.

Op 1 juni 2022 maakte Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, bekend dat er vergunningen worden verleend voor gaswinning in de Noordzee. Het ministerie ziet investeren in nieuwe gasproductie een noodzakelijke stap richting duurzame energievoorziening.

Lees ook: Meer steenkool of Gronings aardgas? Bespaar eerst 5 miljard kuub aardgas

Scientists for Future NL en Scientist Rebellion NL wijzen er echter op dat dit ook onvermijdelijk tot extra uitstoot van broeikasgassen zal leiden. “Dit staat haaks op de eigen klimaatambities van de Nederlandse regering”, schrijven de wetenschappers.

“De wetenschap is er glashelder over dat we ons in een klimaatnoodtoestand bevinden. Elke verdere vertraging bij het uitfaseren van fossiele brandstoffen maakt het steeds onwaarschijnlijker dat de opwarming beperkt zal blijven tot 1,5 graden Celsius, de veiligste doelstelling uit het Akkoord van Parijs.”

Het meest recente IPCC-rapport waarschuwt dat de verwachte emissies gedurende de levensduur van de bestaande en geplande infrastructuur voor fossiele brandstoffen de wereld al boven de doelstelling van 1,5 graden Celsius brengen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) riep in 2021 ook al op om geen investeringen meer te doen in nieuwe olie- en gasprojecten.

“Het VN Environment Programme 2021 Production Gap Report waarschuwt voor de inconsistentie tussen klimaatneutrale doelstellingen en voortdurende investeringen in nieuwe fossiele infrastructuur. In de woorden van VN Secretaris-Generaal António Guterres is het ‘morele en economische waanzin’ om heden ten dage nog te investeren in nieuwe offshore gas-infrastructuur.”