Rutte en Minnesma in gesprek over ambitieus klimaatplan

17.06.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Rutte en Minnesma in gesprek over ambitieus klimaatplan

Jarenlang waren ze het niet met elkaar eens: Rutte en Minnesma. Urgenda, de organistatie waarvan Marjan Minnesma directeur is, sleepte het kabinet jaren geleden met succes voor de rechter. De regering weigerde zich adequaat in te zetten om haar burgers te beschermen tegen de opwarming van de aarde. Nu lijkt het erop dat Rutte wel luistert en niet negatief tegenover de klimaatplannen van Minnesma staat.

Het kabinet is traag met het nemen van klimaatmaatregelen en denkt tot 2050 te hebben. Dan is het volgens Urgenda veel te laat en zullen hittegolven, droogte, bosbranden en de stijging van de zeespiegel onmetelijke en onomkeerbare schade hebben veroorzaakt omdat de aarde dan al met meer dan 1,5 graden is opgewarmd.

Woman on the Moon
Premier Rutte en staatssecretaris Yesilgöz van Economische Zaken en Klimaat lijken nu open te staan voor de nieuwe plannen van Minnesma, kopt de NOS. De directeur van klimaatorganisatie Urgenda heeft gisteren op het ministerie van Algemene Zaken het plan gepresenteerd om binnen tien jaar grote stappen te maken voor een snelle afname van de uitstoot van broeikasgassen. Het plan heeft de naam ‘Woman on the Moon’ gekregen, wat verwijst naar het plan van president Kennedy, die binnen tien jaar een man op de maan wilde hebben en daarin slaagde.

Tata Steel
Een groot onderdeel van het programma ging over Tata Steel in IJmuiden. Er werd vooral gedacht in oplossingen. Het plan van Urgenda schept ook banen, naast het feit dat het CO2 reduceert. Minnesma stelt voor de staalfabriek om te bouwen naar een uitstootvrije fabriek op waterstof, die dan weer geleverd wordt via mega-windmolens voor de kust. Dit project kan leiden tot zo’n 4000 nieuwe banen. Momenteel denkt het kabinet over opslag van CO2 in oude gasvelden, maar daar hangt een enorm prijskaartje aan. Minnesma wil dit idee laten varen en inzetten op waterstof.

Aangezien het kabinet demissionair is zullen de plannen waarschijnlijk niet worden opgenomen in de Prinsjesdagplannen 2022. Maar de gesprekken gaan door en de Urgenda directeur heeft binnenkort een gesprek met staatssecretaris Yesilgöz.

Marjan MinnesmaUrgendaRutteklimaatakkoordtata steelklimaatplannenWoman on the moon

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu