SDE++-budget verhoogd naar 13 miljard euro

18.03.2022 | Nieuws Joyce Beuken

SDE++-budget verhoogd naar 13 miljard euro

Op 28 juni wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar weer opengesteld. De Rijksoverheid laat weten dat er als gevolg van de hoge CO2-prijs en het extra budget vanuit het vorige kabinet een openstellingsbudget van 13 miljard euro beschikbaar is. De regeling wordt voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld, waaronder waterstof gekoppeld aan een wind- of zonnepark.

Het budget van de SDE++ is aanzienlijk verhoogd ten opzichte van voorgaande jaren. Door de hogere Europese CO2-prijs (ETS) is er minder subsidie nodig dan verwacht voor eerder goedgekeurde projecten. Ook is er eenmalig 2 miljard euro extra budget beschikbaar. Daarnaast kondigde het vorige kabinet op Prinsjesdag aan dat er eenmalig 6 miljard euro extra openstellingsbudget zou komen.

Geothermie
Aardwarmteprojecten (geothermie) krijgen in deze ronde langer de tijd om het project te realiseren na de subsidieaanvraag. Hierdoor past de SDE++ beter bij aardwarmteprojecten die in Nederland worden ontwikkeld, aldus de Rijksoverheid.

“Ik ben blij dat er een fors budget beschikbaar is voor de opschaling van hernieuwbare energie en andere duurzame maatregelen. Dat is niet alleen nodig om sneller te verduurzamen en onze klimaatdoelen te halen. Maar ook om onze afhankelijkheid van de import van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk af te bouwen”, aldus Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Forse duw
Ook de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij met de bekendmaking. “Met 13 miljard euro voor de SDE++ krijgt de energietransitie de forse duw die nu keihard nodig is,” zegt voorzitter Olof van der Gaag. “Nu er voldoende budget is, kunnen marktpartijen aan de slag om duurzame energieprojecten in te dienen. We roepen hen op om dat volop te doen.”

Dit jaar wordt de regeling voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn en elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens.

1,5 megaton
Omdat CO2 afvang en opslag (CCS) potentie heeft om op korte termijn de CO2-uitstoot fors te verlagen wordt het plafond voor de industrie uit het Klimaatakkoord met 1,5 megaton verhoogd. Daarnaast krijgen ook CCS-projecten een jaar langer de tijd om projecten af te ronden. Door het plafond blijft er voldoende budget beschikbaar voor andere technieken. Afhankelijk van de mix, verwacht de NVDE dat deze ronde zes tot acht megaton CO2-besparing op kan leveren.

SDE subsidiegeothermieenergietransitierob jettenolof van der gaag

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu