Speel in op de veranderende markt en leer van de experts!

30.03.2021 | Column Coen van de Sande

Speel in op de veranderende markt en leer van de experts!

Nederland is in de ban van de energietransitie. De afgelopen weken was ‘klimaatbeleid’ een van de meest besproken thema’s tijdens de lijsttrekkersdebatten. Verrassend is deze beweging niet, want Nederland moet tussen nu en 2050 volledig overgestapt zijn op duurzame energie om de CO2-uitstoot te verlagen en daarmee de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De cv-installatie wordt dan ook steeds vaker ingeruild voor een duurzame (hybride) warmtepomp. Deze veranderende markt leidt tot een toenemende vraag naar warmtepompinstallateurs. Als installateur liggen er dus volop kansen voor het grijpen. Wel heb je de nodige kennis, vaardigheden en certificeringen nodig om aan warmtepompsystemen te mogen werken. Ook moet je op de hoogte zijn van de meest recente wet- en regelgeving, zoals de nieuwe geluidseisen voor buitenunits van airco’s en warmtepompen voor woningen en woongebouwen die per 1 april 2021 in gaan.

Van F-gassen naar veiligheid

Een warmtepomp onttrekt warmte uit een bron (lucht/bodem/water) en brengt dit in de te verwarmen ruimte. Bij dit proces wordt momenteel in de meeste gevallen nog gebruik gemaakt van synthetische koudemiddelen. Om hiermee te mogen werken, heb je een F-gassencertificering nodig. Deze koudemiddelen leveren echter bij lekkage een grote bijdrage aan de CO2-uitstoot en daarom wordt in de komende jaren de toepassing en het gebruik hiervan teruggebracht en vervangen door alternatieve koudemiddelen die hier niet of nauwelijks aan bijdragen. Deze koudemiddelen hebben echter een andere samenstelling waardoor ze brandbaar of giftig zijn of onder veel hogere drukken werken. Ze vragen van de installateur een andere aanpak met veel meer nadruk op veiligheid waarvan je op de hoogte moet zijn.

Wij helpen je op weg

NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, helpt installatiebedrijven graag op weg door ze te voorzien van de benodigde kennis, kunde en informatie over de warmtepompmarkt. Zo krijg je als lid van NVKL toegang tot tal van producten gericht op warmtepompen, zoals apps en infobladen. Onderdeel van het lidmaatschap is een tweejaarlijkse audit waarmee je een kwaliteitslabel ontvangt en daarmee NVKL-erkend bent. Met deze erkenning kun jij aan de klant aantonen dat je als installatiebedrijf over kwaliteit beschikt. Daarnaast werkt NVKL samen met Opleidingscentrum GO° waar je tijdens warmtepomptrainingen de mogelijkheid krijgt om te leren van ervaren vakmensen.

Warmtepompen zijn de toekomst. Kom daarom in actie, ga je scholen en maak de omslag van cv- naar warmtepompinstallateur. Door je aan te sluiten bij NVKL krijg je hulpmiddelen aangereikt zodat je volledig uitgerust bent met alle kennis en ervaring die nodig is bij het installeren van warmtepompen. Kijk voor meer informatie op www.nvkl.nl/warmtepompen.

NVKLCoen van de Sandewarmtepompinstallateurscertificeringopleiding

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Logo Branchevereniging Bodemenergie
1 december 2022
12:00-18:00
Beeld & Geluid

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Training: Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement Geothermieprojecten

1 december 2022
08:45 - 17:00

Geothermie Nederland

Lees verder

Seminar: Seminar BioWKK: Duurzame gassen terug van weggeweest

1 december 2022
12:30-17:00
InVesta Expertise Centrum

Projectgroep Biomassa & WKK

Lees verder

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu