Spouwmuurisolatie met 's werelds hoogste Rc-waarde komt gewoon uit Zelhem

18.08.2022 Simone Tresoor

Spouwmuurisolatie met

Ze kunnen in Zelhem niet wachten tot hun gloednieuwe demofabriek op volle kracht kan draaien en klaar is om aan een deel van de enorme vraag naar isolatiemateriaal te kunnen voldoen. Marcel van Haren is adviseur klant en markt bij de Takkenkamp Groep, het bedrijf achter de Airofill Innovative Wall Insulation, dat is spouwmuurisolatie met een Rc-waarde om u tegen te zeggen.

Speciaal om de wereld te voorzien van Airofill is deze nieuwe demofabriek gebouwd. De silo’s zijn inmiddels gevuld, de boel is water- en winddicht en de proefopstelling draait.

7.000 woningen per jaar
Van Haren: “We zijn enthousiast over de eerste resultaten en kijken uit naar het moment dat onze fabriek op volle toeren produceert. In het derde kwartaal van dit jaar komt de definitieve installatie er te staan en dan zit de fabriek aan een capaciteit van 7.000 woningen per jaar.” Hij benadrukt het feit dat het om een demofabriek gaat: “Dat houdt in dat we nog kunnen schaven aan de opstelling en zo gaandeweg eventuele kinderziektes eruit kunnen halen voordat we naar een grote definitieve opschaling gaan.”

Airofill bestaat voor 80 procent uit Aerogel, een nanotechnologie vanuit de ruimtevaart, de rest van de toevoegingen zijn nodig om het product verwerkbaar te kunnen maken. De grondstoffen worden verwerkt in de fabriek tot een pre-mix die eruit ziet als sneeuw in droge vorm. Deze pre-mix wordt naar projectlocaties vervoerd waar het wordt opgemengd zodat het vloeibaar wordt om zo in de spouwmuur gepompt te kunnen worden. 

Silicium
De grondstof die gebruikt wordt voor het materiaal is silica en het is nagenoeg onuitputtelijk aanwezig op aarde. De Sahara ligt er vol mee, want het is eigenlijk gewoon zand. Wel is het bedrijf bezig om te kijken of ook andere grondstoffen zouden kunnen worden gebruikt.

Takkenkamp bedient én de particuliere woningmarkt en de woningcorporaties, vastgoedbedrijven, VvE’s en beleggers. In combinatie met andere duurzame maatregelen levert Airofill Innovative Wall een significante bijdrage aan de klimaatdoelstellingen voor 2050 door het beperken van de netto warmtevraag en het reduceren van CO2-uitstoot van onze bebouwde omgeving. 

Rc-waarden van 2,43
De toegevoegde waarde van het product komt duidelijk ten uitdrukking in de Rc-waarde. Versie 1.0 heeft een gedeclareerde lambdawaarde van 0.020 en een lambdarekenwaarde van 0,025. Volgens de ISSO Kwaliteitsverklaring komt bij een spouw van 6 centimeter de Rc-waarde uit op ongeveer 2,43. 

Van Haren: “Daar zijn we uniek in, het is niet voor niets gepatenteerd. Er bestaat geen ander product in de wereld met dergelijk hoge Rc-waarde voor spouwmuurisolatie." Dan rijst de vraag of Takkenkamp nog van plan is dit product ook te gaan maken voor bijvoorbeeld dak- of vloerisolatie?

Van Haren: “Jazeker, daar zijn we mee bezig. Maar we doen het graag stap voor stap. Anders heb je straks diverse verschillende innovaties, en dat kost enorm veel inspanning en geld. Eerst deze fabriek maar eens vlekkeloos laten produceren en dan kijken we verder. Dat is ook wel een beetje de nuchterheid van ons familiebedrijf.”