Staatstoezicht op de Mijnen raadt extra gaswinning Groningen af

22.03.2022 Nina Groot

Staatstoezicht op de Mijnen raadt extra gaswinning Groningen af

Het opschalen van gaswinning in Groningen wordt "niet aangemoedigd" vanuit een veiligheidsstandpunt. Dat er voor dit jaar hooguit een gelimiteerde extra productie nodig is om tegenvallers op te vangen, is volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) “goed nieuws”, melden zij in een adviesrapport.

De regulator verklaarde dat "de veiligheid van Groningers momenteel onvoldoende is gewaarborgd". Dit is ook te wijten aan het feit dat de afgelopen jaren veel te weinig huizen zijn versterkt. Hierdoor lopen duizenden huizen het risico om in te storten wanneer Groningen (wederom) te maken krijgt met een grote aardbeving, een reëel risico wanneer er meer aardgas wordt gedolven.

Vanwege het risico op aardbevingen wordt de gaswinning in Groningen uitgefaseerd, maar het proces loopt het risico te worden uitgesteld. De belangrijkste reden is hiervoor is dat een stikstoffabriek in Zuidbroek, die buitenlands gas geschikt maakt voor Nederlandse verwarmingsketels en kookapparatuur, langer duurt om te voltooien dan zij initieel hadden gedacht.

De regulator merkte ook op dat de oorlog in Oekraïne zorgt voor extra onzekerheid op de gasmarkt. Het kabinet wil bijvoorbeeld geen beloftes doen over wanneer de gaskraan permanent wordt gesloten. De SODM heeft het kabinet echter geadviseerd om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden.

Wekenlang vreesde de Groningers dit jaar voor een verdubbeling van het toegestane extractieniveau, van 3,9 tot 7,6 miljard kubieke meter aardgas. Vorige week gaf het kabinet echter aan dat gaswinning in de provincie niet veel moet worden verhoogd. Dankzij het zachte weer van de afgelopen weken, kan het zelfs zo zijn dat er helemaal geen extra extractie nodig is.