Steeds meer vmbo-leerlingen kiezen voor technische opleiding

12.01.2023 Brendan Hadden

Steeds meer vmbo-leerlingen kiezen voor technische opleiding

Sinds vorig jaar steeg het aantal leerlingen met het profiel Produceren, Installeren, Energie (PIE) met 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, meldt Techniek Nederland. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Dit laat zien dat onze inspanningen effect sorteren. Maar er is meer nodig.”

Met de stijging in 2022-2023 wordt een positieve trend doorgezet; het vorige jaar steeg het aantal leerlingen met 2 procent. Volgens Techniek Nederland zitten er nu 4.971 leerlingen met een technisch (of PIE) profiel in het derde studiejaar.

Volgens Terpstra moet deze trend de komende jaren doorgezet worden: “Technische vakmensen zijn onmisbaar voor de energietransitie, maar ook voor de modernisering van onze infrastructuur en het betaalbaar houden van de gezondheidszorg. Het beroep op de technieksector wordt dus alleen maar groter.”

Een andere positieve ontwikkeling volgens Techniek Nederland is dat steeds meer meisjes voor een technische vmbo-opleiding kiezen. In 2022-2023 kozen in totaal 1.687 meisjes voor een technisch profiel, een stijging van 21 procent ten opzichte van het vorige jaar.

Op het havo en vwo is de trend nog andersom. “Op havo en vwo zien we nog steeds dat de belangstelling voor technische profielen afneemt”, zegt Terpstra. “En dat terwijl het loopbaanperspectief nergens zo aantrekkelijk is als in de techniekbranche.”