Steeds minder leerlingen kiezen voor technisch onderwijs

20.05.2021 | Nieuws Christian Sparborth

Steeds minder leerlingen kiezen voor technisch onderwijs

Ondanks de steeds grotere vraag naar installateurs die de energietransitie kunnen verwezenlijken, neemt het aantal leerlingen dat kiest voor een technische richting nog steeds af. Volgens de jaarlijkse monitor Techniekpact daalt zowel het aantal middelbare scholieren dat kiest voor een bètaprofiel als het aantal schoolverlaters dat kiest voor een technische vervolgopleiding.

Het aandeel havo-leerlingen dat koos voor een N-profiel is in vier jaar tijd gedaald van 43% naar 39%, terwijl het aandeel vwo'ers daalde van 62% naar 59%. Daar komt nog bij dat de scholieren die wél voor een N-profiel kozen, uiteindelijk toch minder vaak kozen voor een bètatechnische vervolgopleiding.

Op het vmbo is het aandeel leerlingen bètatechniek binnen de gediplomeerden vmbo theoretische leerweg de afgelopen 2 jaar gedaald van 41% naar 38%. Hierbij is de doorstroom naar het technisch mbo wel redelijk stabiel gebleven.

Oproep aan nieuw kabinet
"Een zorgelijke ontwikkeling", noemt Thea Koster, voorzitter Techniekpact, de afname van het aantal leerlingen met een technisch profiel. "Hiermee wordt precies de vinger op de zere plek gelegd, het laat de urgentie en het belang zien van actie en blijvende investeringen in de basis." Vorige maand deed Koster al een oproep aan het aankomende kabinet om jongeren al vanaf het begin van de basisschool in aanraking te brengen met techniek, technologie en digitalisering.

onderwijsenergietransitieTechniekpact

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu