Tienduizenden corporatiewoningen duurzaam verwarmd

21.01.2021 Simone Tresoor

Tienduizenden corporatiewoningen duurzaam verwarmd

Ook de woningcorporaties dragen hun steen bij in de verduurzaming van hun sociale huurwoningen. In 2020 werden bij veel huurders zonnepanelen, een hoogrendementsketel of warmtepomp aangesloten en  werden veel huizen beter geïsoleerd. Dit valt te lezen in het onderzoek dat de landelijke branchevereniging voor woningcorporaties, Aedes deed onder corporaties.

Hiermee is de sector hun eigen doelstelling, gemiddeld een label B voor hun woningen, dicht genaderd. De Energie-Index van sociale huurwoningen daalde in 2020 van 1,57 naar 1,51. Voor label B is 1,4 of lager vereist. De meerjarige trend laat zien dat deze score in 2021 gehaald kan worden. Corporaties streven naar een volledig CO2-neutraal woningbestand in 2050.

Minder gasaansluitingen

Zo’n 6.000 woningen werden door de corporaties aangesloten op een warmtenet en 10.000 kregen een warmtepomp. Voor nieuwbouwwoningen geldt sowieso dat er uitsluitend duurzaam wordt gebouwd. Ook zorgt een betere isolatie en andere manieren van verwarming voor een lagere energierekening wat prettig is voor de sociale huurder.

Toenemende kosten

Wel nemen de investeringskosten voor duurzame investeringen toe en wordt inmiddels 43 procent van de totale investeringspot uitgegeven aan duurzaamheid in woningverbetering. Voor iedere verdere verlaging van de Energie-Index met 0,01 punt stijgen deze kosten fors. De totale kosten voor onderhoud en verbetering stegen in vier jaar tijd van 4,8 miljard euro naar 7,2 miljard euro. Ook zorgt de onverminderd hoge belastingdruk voor druk op de investeringscapaciteit van corporaties.