Tientallen miljarden in klimaatfonds

24.11.2021 Simone Tresoor

Tientallen miljarden in klimaatfonds

De formerende partijen zouden tientallen miljarden willen steken in een klimaatfonds en een investeringsfonds voor de aanpak van de stikstofcrisis. Ook wordt er ingestoken op een sterkere reductie van broeikasgassen. Daarover zijn VVD, D66, CDA en ChristenUnie het in de formatiegesprekken eens geworden, melden ingewijden aan NRC.

Er is een fonds bedacht om eenmalig grote uitgaven te doen voor het klimaat, bijvoorbeeld om bedrijven die vergroenen te subsidiëren. Het geld zal door het nieuwe kabinet geleend worden en in een speciaal fonds worden gezet om de komende tien jaar te worden uitgegeven. Om welk bedrag het precies gaat is niet geheel duidelijk. Een betrokkene stelt dat het om een bedrag tot wel 50 miljard euro gaat.

Een hogere inzet
Tot nu toe deed kabinet-Rutte III te weinig om de klimaatdoelen te halen, constateerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige maand nog. Nederland koerst volgens het PBL af op 38 tot 48 procent in 2030, waarbij de doelen uit zicht geraken.

Lees ook: Klimaat- en Energieverkenning 2021: ‘Minder PV door congestie’

Nu blijkt dat de formerende partijen niet alleen meer maatregelen willen nemen om dat doel alsnog te halen, maar zelfs hoger willen inzetten. Een waarschijnlijke uitkomst van de onderhandelingen is niet een reductie van 49 maar 55 procent in 2030 ten opzichte van 1990.

Kernenergie
De partijen willen vervuilende uitstoot zwaarder gaan belasten, maar willen aan de andere kant de kosten voor burgers en bedrijven verzachten en hier komt het fonds om de hoek kijken. In eerste instantie werd vooral bij VVD en CDA scepsis verwacht, maar in het uitgelekte ‘treindocument’ viel al te lezen dat de partijen zich konden vinden in een verscherping van de klimaatdoelen.

Ook zouden de vier partijen zijn overeengekomen dat kernenergie een rol gaat krijgt in het terugdringen van de uitstoot. Naast het klimaatfonds zou de coalitie aan een investeringsfonds werken met tientallen miljarden voor de aanpak van de stikstofcrisis.