TKI Urban Energy: spijtvrije na-isolatie

19.03.2021 | Actueel Joyce Beuken

TKI Urban Energy: spijtvrije na-isolatie

TKI Urban Energy heeft op 16 maart een webinar georganiseerd over spijtvrije na-isolatie. Verschillende leveranciers vertellen over de producten die zij aanbieden waarmee woningen een verduurzamingsslag kunnen maken.

Om te beginnen hebben de verenigingen hun handen ineengeslagen. Het is volgens leverancies en andere belanghebbenden aan het kabinet om een nationaal isolatieprogramma vorm te geven. De subsidies voor isolatie zijn door de inzet verruimd.

Guus Mulder, programmamanager versnelling energierenovaties: “Er is 100 miljoen beschikbaar, maar dit is uiteraard niet enkel bedoeld voor isolatie.” Ook zijn er tools beschikbaar om woningeigenaren zicht te kunnen geven van elke isolatievormen zij het beste gebruik kunnen maken, afhankelijk van bijvoorbeeld het type en het bouwjaar van de woning.

Aandachtspunten

Naast tools en subsidie zijn er andere middelen om te zorgen dat isolatie wordt aangejaagd.  Mulder stelt dat TKI Urban Energy zich bijvoorbeeld met name bezighoudt met DEI+ en demonstratieprojecten. Verschillende leveranciers en experts kregen tijdens de webinar ook de kans om meer te vertellen over hun innovaties en welke zaken in het algemeen van belang zijn bij na-isolatie.

Marcel van Hare van Airofill stelt dat je aan de hand van het bouwjaar van een woning nagenoeg kunt concluderen wat de juiste stap is. “In woningen die gebouwd zijn na 2005 moet je de isolatie niet willen vervangen. Vanaf dat moment is de kwaliteit voldoende geweest.”

Subsidie mogelijk

TU Delft heeft aan de hand van een onderzoek LTready ontwikkeld, een maatregelenpakket dat een slechtpresterend huis isoleert om zo met een lage temperatuur te kunnen worden verwarmd. LTready is volgens het onderzoek bovendien 75 jaar onderhoudsvrij.

Joost Vosmer van Isobooster vertelt dat hun product, een hoogwaardige meerlaags isolatiefolie, in 2010 uitgebreid getest is door TNO. “Het heeft zich bewezen als zeer toepasbaar op alle bouwdelen en daken. Daarnaast is het erkend voor onder meer ISSO en BENG-normen en kan er ISDE-subsidie voor worden aangevraagd.”

Installateur denkt mee

Vosmer stelt dat er samen is gewerkt met bouwbedrijven om het product te optimaliseren voor vervoer en instalatie. “Doordat het minder vezels bevat neemt Isobooster minder volume, waardoor er minder vrachtwagens benodigd zijn. Ook is het werk dat een installateur er per vierkante meter aan heeft geminimaliseerd dankzij de correspondentie met vakmannen uit de bouw.”  
 

isolerenisolatieinnovatieproductieonderzoekwarmteverliesna-isolatiespouwmuurTKI Urban EnergyverduurzamenRenovatiemarkt

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu