Twee miljoen woningen nu al betaalbaar te verduurzamen

27.08.2021 Jan de Wit

Twee miljoen woningen nu al betaalbaar te verduurzamen

Nederland beschikt over twee miljoen woningen die nu al relatief eenvoudig en betaalbaar verduurzaamd kunnen worden, dat blijkt uit onderzoek van DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Dit is goed nieuws voor bewoners die plannen hebben voor verduurzaming”, zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. “En ook voor de overheid.”

Voor de woningen geldt dat de investeringen zich binnen vijftien jaar (de levensduur van de apparaten) terugverdienen en zorgen dus niet voor extra kosten. Voor één miljoen huizen geldt zelfs dat de investering binnen tien jaar is terugverdiend. Hier valt voor de bewoners zelfs winst te behalen.

“Laten we woningeigenaren aanmoedigen om deze kansen te grijpen en iedereen in staat stellen om mee te doen. Zeker nu de aardgasprijzen hoog zijn, hebben veel mensen belang bij verduurzaming en een lagere energierekening”, aldus Van der Gaag.

Uit het onderzoek blijkt ook dat als de energiebelasting wordt aangepast of de isolatiesubsidie wordt verhoogd, het aantal huizen – waarvoor verduurzaming nu al betaalbaar is – stijgt tot 3,5 miljoen woningen. De huidige hoge gasprijzen zorgen hier voor extra urgentie.

Gericht beleidsingrepen
De studie kijkt vooral naar het effect van het plaatsen van hybride warmtepompen in vrijwel alle woningen van na 1975. Als deze twee miljoen huizen inderdaad verduurzamen, bespaart dat 3 Megaton CO2. Dat is 14 procent van de huidige CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2020. De één miljoen woningen die zelfs winst zouden kunnen maken door te verduurzamen zijn grotere woningen, zoals vrijstaande- en twee-onder-een-kap woningen.

Van der Gaag is erg tevreden met de uitkomst van het onderzoek. “De angst dat bewoners op kosten worden gejaagd, is begrijpelijk, maar met goed beleid onnodig. Verduurzaming kost bij twee miljoen woningen per saldo niets extra. En met gerichte beleidsingrepen, zijn nog veel meer woningen betaalbaar te verduurzamen.”

Duurzaam huis is meer waard
Het verhogen van de isolatiesubsidie (van 20 naar 30 procent) zou er voor zorgen dat maar liefst 3,5 miljoen huizen betaalbaar verduurzaamd kunnen worden. Het onderzoek gaat hier uit van een terugverdientijd korter dan twintig jaar, terwijl de levensduur van isolatiemateriaal veel langer is dan vijftien jaar.

Dit levert een extra CO2-reductie op van 5,2 Megaton. Als aardgas zwaarder belast wordt en elektriciteit minder, dan zijn 3,3 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen. Voor 2,2 miljoen woningen is dat zelfs binnen tien jaar.

Ook onderzoeksbureau Motivation deed onlangs, in opdracht van de NVDE, onderzoek naar de voordelen van het verduurzamen van de woning. Hieruit bleek dat duurzame huizen beter verkopen en meer opleveren. “Voor veel mensen betekent dat dat ze hun investering dubbel en dwars terugverdienen”, stelt Van der Gaag. “Eerst via de energierekening en meer comfort en later nog eens bij de verkoop van hun huis.”