Tweede Kamer schrapt subsidies biomassa tot nader orde

01.03.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Tweede Kamer schrapt subsidies biomassa tot nader orde

Biomassa ligt onder vuur, zo blijft nu ook uit de politiek. De meerderheid van de tweede kamer eist dat er geen nieuwe subsidies worden uitgedeeld tot het kabinet met een afbouwplan komt.

Oud-minister Eric Wiebes moest eind vorig jaar met een plan komen om de omstreden subsidies voor biomassa te kunnen afbouwen. Door de val van het kabinet schrapten CDA en VVD de kwestie van hun agenda.

Actievoerders hebben het demissionaire kabinet onder druk gezet. Tijdens een debat over milieuzaken diende de Partij van de Dieren een voorstel in om geen nieuwe subsidies te verstrekken tot het afbouwplan concreet is. Het voorstel werd onder meer gesteund door coalitiepartijen D66 en CU.

Spaak in het wiel

De eerste subsidieronde staat gepland in het najaar. Het is de bedoeling dat het afbouwplan er voor die tijd al ligt. Actievoerders zijn tevreden met het besluit. “Dit is een spaak in het wiel en een fantastische overwinning voor de natuur in ons land, de Baltische Staten en VS waar systematische kaalkap plaatsvindt met miljardensubsidies van onze overheid”, reageert voorzitter Fenna Swart van het Comité Schone Lucht. “Met deze motie worden deze absurde biomassasubsidies een cruciaal thema voor zowel de verkiezingen als de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie.”

Weerstand

De NVDE is het juist niet eens met de motie, laat directeur Olof van der Gaag weten. “Uit alles blijkt dat Nederland juist extra actie moet ondernemen voor de klimaatdoelen in 2030; hiermee raken we juist verder daar vanaf. Ook projecten voor aardgasvrije wijken zullen hierdoor stagneren, waardoor mensen en bedrijven langer onzekerheid houden.”

Milieuvereniging Leefmilieu vindt juist dat de motie nog een stapje verder had kunnen gaan. “Ook de subsidies voor biomassacentrales die nog niet zijn gebouwd, zouden moeten worden teruggedraaid. De effecten voor de luchtkwaliteit en voor de biodiversiteit in gekapte bossen zijn te groot.”

Biomassabioketelshoutverbrandingtweede kamereric wiebes Nvdeolof van der gaagpartij van de dieren pvddcomite schone luchtsubsidie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu