Vanaf 2030 geen woningverhuur met energielabel E, F of G

01.06.2022 Nina Groot

Vanaf 2030 geen woningverhuur met energielabel E, F of G

De zojuist gepresenteerde verduurzamingsplannen van Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, melden dat zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders vanaf 2030 geen woningen meer mogen verhuren met energielabel E, F of G. 580.000 huurwoningen vallen op dit moment binnen bovengenoemd energielabel, meldt de NOS.

Even geleden is er al met woningcorporaties afgesproken dat zij deze slecht geïsoleerde woningen vanaf 2028 zouden uitfaseren, echter is hier bijgekomen dat de uitfasering wettelijk verplicht wordt en dat het ook gaat gelden voor particuliere verhuurders. Wel zal er een uitzondering worden gemaakt voor huurwoningen met een monumentenstatus.

Deze nieuwe plannen hebben als doel om een versnelling van de verduurzaming van de woningen in gang te zetten. Hoe deze verduurzaming betaald gaat worden, is echter nog niet in details uitgewerkt. Volgens minister De Jonge moet onder meer de geplande afschaffing van de verhuurderheffing verhuurders de ruimte geven om te investeren in de isolatie van hun woning.

In de plannen wordt verder de strategie voor de verduurzaming van woningen in Nederland voor 2050 toegelicht, ook de koopwoningen van mensen met een lager inkomen komen hierbij aan bod. Vanaf 1 oktober 2022 komen mensen met een inkomen onderhet modaal en zonder spaargeld namelijk in aanmerking voor een lening met een 0 procent rentetarief.

“Blij met dit samenhangende plan Hugo de Jonge”, stelt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. “Vele maatregelen om verduurzaming huizen betaalbaar te maken en duidelijkheid waar we heen gaan met duurzame prestatienormen ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.”