Vanaf begin 2023 staat de grootste warmteopslag in Berlijn

10.08.2022 | Nieuws Jan de Wit

Vanaf begin 2023 staat de grootste warmteopslag in Berlijn
©Vattenfall

Begin volgend jaar is het de bedoeling dat hij in gebruik wordt genomen: de warmteopslag op het Vattenfall-terrein bij de warmtecentrale Reuter West in Berlijn. Sinds een maand wordt de enorme opslag nu gevuld en dat zal nog een maand gaan duren totdat hij met zo’n 350.000 badkuipen aan water is gevuld, aldus Vattenfall.

Met afmetingen van 45 meter hoog, 43 meter in doorsnede en 56 miljoen liter inhoud is de warmteopslag enorm. Het enorme gevaarte zal worden gevuld met stadsverwarmingswater met een temperatuur van 98 graden Celsius.

Samen met de naast de centrale gelegen power-to-heat-centrale, de grootste in Europa, helpt de opslagfaciliteit om meer overtollige duurzame energie uit het net te gebruiken. Ook verhoogt het de energiezekerheid van Berlijn.

"Bij een thermisch vermogen van 200 megawatt kan de opslag dertien uur lang warmte leveren, zelfs bij zeer koude weersomstandigheden", aldus Tanja Wielgoß, bestuursvoorzitter van Vattenfall Wärme Berlin. Ook andere lokale afvalwarmtebronnen, zoals afvalwater en thermisch afval, kunnen flexibel op de opslag worden aangesloten.

"De warmteopslag laat zien dat de toekomst van warmtevoorziening niet in detailoplossingen ligt, maar in denken in complete systemen. De opslag zorgt ervoor dat de vele kleine en grote bouwstenen van het toekomstige Berlijnse warmtesysteem elkaar perfect aanvullen."

warmteopslagVattenfallwarmtecentraleReuter WestberlijnDuitslandTanja WielgossVattenfall Warme Berlinpower-to-heatpower-to-heat-centralewarmtetransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu