VEH: ‘Praat niet tegen, maar met burgers’

23.06.2021 Simone Tresoor

VEH: ‘Praat niet tegen, maar met burgers’
Foto: VEH

Een helder verhaal van Cindy van de Velde-Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH) op Cobouw.nl vandaag: “De energietransitie is een sociaal verhaal: kom met subsidies.” Zij waarschuwt dat huiseigenaren niet de dupe mogen worden van experimenten met het verduurzamen van hun woning.

Aangezien het nog niet zo snel gaat met het verduurzamen van woningen pleit Van de Velde-Kremer voor een minister van Wonen die zorgt voor duidelijkheid op de huizenmarkt. Iemand met visie die beleid maakt, starters hebben het moeilijk en lopen toch al tegen huizenhoge prijzen aan.

'Maak het niet onnodig moeilijk en dender niet over mensen heen'
De directeur ziet grote verschillen tussen nieuwe en bestaande woningen. Nieuwe woningen worden al duurzaam opgeleverd. “Wij pleiten voor een nationaal isolatieprogramma in combinatie met een isolatiefonds en het blijven bestaan van de salderingsregeling. Wij maken ons sterk voor woonlastenneutraliteit."

“Maak het mensen niet onnodig moeilijk en dender niet over ze heen. Praat niet tegen, maar met burgers”, zegt Van de Velde-Kremer. “Verstrek vouchers bij zo’n nationaal isolatieprogramma. Dan hoeft niet alles voorgeschoten te worden en blijf PV stimuleren. Wanneer deze twee maatregelen blijvend worden gestimuleerd maak je flinke vooruitgang."

'Zorg voor keuzevrijheid en marktwerking'
Herken ook dat er weerstand is tegen windmolens en biomassa en dat bewoners die gebruik maken van stadsverwarming moeite hebben overgeleverd te zijn aan één aanbieder. Zorg dus voor keuzevrijheid en marktwerking. Zorg voor participatie door subsidies te geven. Er worden al grote stappen gezet, kijk naar zonnepanelen: er zijn er nog nooit zoveel geplaatst als de afgelopen jaren. Maar we hebben de komende decennia nog een lange weg te gaan.”