Ventilatie horeca in nieuwe norm gebrekkig

29.07.2021 Joyce Beuken

Ventilatie horeca in nieuwe norm gebrekkig

De ventilatiemaatregelen in de horeca zijn ondermaats. Dat schrijft het NRC naar aanleiding van de ingang van de nieuwe Alcoholwet, die ervoor gezorgd heeft dat de ventilatienorm vijf keer lager is geworden.

Volgens de oude wet moest de lucht iedere 10 minuten volledig ververst worden. Per 1 juli moet de horeca echter voldoen aan eisen uit het Bouwbesluit. Dit betekent dat de lucht slechts nog een keer per uur ververst hoeft te worden.

Geuroverlast
Experts vinden het onwerkelijk dat de ventilatie eisen ten midden van een pandemie omlaag worden gesteld. Vooral omdat de horeca een besmettingsbron is gebleken. De eisen in het besluit zijn volgens de experts niet gericht op het tegengaan van de overdracht van infectieziekten, maar op het tegengaan van geuroverlast.

België loopt vooruit
Het kabinet heeft het RIVM niet geraadpleegd over de gevolgen van het verlagen van de ventilatienorm. Volgens het OMT is er geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat kan tonen welk niveau van ventilatie het besmettingsrisico laag houdt. Wel wordt het kabinet geadviseerd om zich vast te houden aan de oude, strengere ventilatienorm.

Ondertussen loopt er een onderzoek naar de bruikbaarheid van CO2-metingen als maatstaf voor ventilatie.  In België is er al een dergelijke maatstaf in gebruik genomen.