Ventilatie lijkt de kans op coronaverspreiding te halveren

16.04.2021 Jan de Wit

Ventilatie lijkt de kans op coronaverspreiding te halveren

Een studie van de University of Central Florida laat zien dat mondkapjes en ventilatie de verspreiding van COVID-19 beter tegengaan dan afstand houden, dat meldt SciTechDaily. Het onderzoek noemt ventilatie een sleutelonderdeel om de bezetting te verhogen op scholen, kantoren en overige binnenruimtes.

Voor het onderzoek werd een computermodel gemaakt van de luchtstroom en ziekteoverdracht in een klaslokaal met studenten en een docent. Hiervoor werden twee scenario’s onderzocht: een met mondkapjes op en een zonder. Uit de resultaten bleek dat een goed functionerend ventilatiesysteem met luchtfilter het risico op infectie met 40 tot 50 procent vermindert, ten opzichte van een klaslokaal zonder ventilatie. De constante luchtstroom zorgt ervoor dat een groot deel van de aerosolen in het luchtfilter terechtkomt, in plaats van dat deze boven de mensen in de ruimte blijft hangen.

“Het onderzoek is belangrijk omdat het meer duiding geeft aan veiligheid in binnenruimtes”, zegt co-auteur Michael Kinzel. Wanneer iemand een mondkapje draagt in een goed geventileerde ruimte, blijkt de kans op overdracht van aerosolen niet af te nemen door meer afstand te houden. “Uit de resultaten blijkt dat social distancing niet noodzakelijk is wanneer mensen mondkapjes dragen in een goed geventileerde ruimte. We zien hier een direct belang, want dit zijn maatregelen die iedereen zou moeten kunnen nemen.”

Gebrekkige kennis
Nick van de Klundert, commercieel manager bij Panflex – producent van allerlei ventilatiematerialen, is niet verbaasd door de uitkomsten van het onderzoek. “Dat goede ventilatie de kans op besmetting verkleint is al langer bekend. Het bleek eigenlijk al vrij snel uit enkele studies uit de beginperiode van de pandemie, dat hoe langer die aerosolen in de lucht blijven hangen, hoe groter de kans op besmetting. Tegelijk denk ik niet dat dit kennis is die heel breed leeft in de samenleving.”

Panflex probeert zijn kennis over goede ventilatie en het nut daarvan zo goed mogelijk te verspreiden. “De meeste mensen binnen scholen en kantoren zijn vaak niet heel technisch onderlegd en weten niet goed waar te beginnen om de luchtstroom te optimaliseren. Vaak wordt er gedacht dat alles in het plafond open gehaald moet worden om de ventilatie te verbeteren, maar dat valt wel mee. Het lijkt meestal groter dan het is en dat is echt zonde. De normen van het afstand houden vervagen immers snel, maar een goede mechanische luchtstroom kan een continue oplossing bieden.”

Meer onderzoek
De onderzoekers van de University of Central Florida houden overigens wel een slag om de arm. Een van de theoretische modellen onderschatte de kans op infectie met een kleine dertig procent in het geventileerde scenario. Ze raden daarom aan om meer onderzoek te doen voor nog betere kennis van de risico’s in een geventileerde ruimte.