Ventilatierobot Droid Robin houdt klimaat in klas gezond

23.03.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Ventilatierobot Droid Robin houdt klimaat in klas gezond

De nieuwe ventilatiekast op basisschool Henri Dunant in Wijk aan Aalburg heeft niet alleen een functie, maar ook een naam. Droid Robin is een semi-permanente ventilatie-oplossing die binnen een halve dag een gezond binnenklimaat verzorgt in ruimte als klaslokalen.

Droid Robin is afkomstig uit een samenwerking tussen binnenklimaatexpert Zehnder en conceptontwikkelaar 2blueconomy. Metingen op de basisschool in Wijk en Aalburg toonden aan dat het binnenklimaat ver onder de maat scoorde. De coronacrisis zette de constatering hoger op het prioriteitenlijstje waarna gestart werd met een pilot.

Prestatie

“Het idee voor Droid Robin ontstond jaren geleden, toen mijn vader in een artikel las dat de ventilatie-eisen voor een Nederlandse varkensstal nog strenger zijn dan die voor een klaslokaal”, vertelt Sigrid Koekkoek van conceptontwikkelaar 2blueconomy. “Dat is onbegrijpelijk als je bedenkt dat verse lucht essentieel is voor de concentratie en daarmee schoolprestaties van kinderen.”

Beperkte ruimte

Nu Robin ingewerkt is, lijkt de luchtkwaliteit enorm te zijn verbeterd. Het Co2-gehalte in het klaslokaal is aanzienlijk lager sinds de komst van Droid Robin. Erik van Dongen van Zehnder legt uit: “Met Droid Robin heeft 2blueconomy verschillende specialismes, waaronder Zehnders ventilatietechnologie uit woningbouw, gecombineerd tot een totaaloplossing voor de klas. Op een stille(30 dba), energiezuinige manier wordt de klas geventileerd en optioneel ook gekoeld.”

Koekkoek vertelt dat veel basisscholen op de hoogte zijn van het slechte binnenklimaat, maar uit financiële overweging en tijdsgebrek geen actie ondernemen. De pilot met Droid Robin laat zien dat het probleem op een simpele en betaalbare manier kan worden opgelost. Het systeem kan door scholen worden gehuurd waardoor het een interessante optie is voor scholen met minder budget en ruimte.

droid robinventilatiebinnenklimaatklaslokaalschoolSchoolgebouwencovidcoronavirusluchtkwaliteitCO22blueconomyZehnderluchtreiniginglucht

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu