Ventileren vierde basisregel coronapreventie

15.07.2021 Nicolien van Loon

Ventileren vierde basisregel coronapreventie

De eerste drie basisregels kunnen we inmiddels wel dromen: was je handen, houd 1,5 meter afstand en laat je testen/blijf thuis bij klachten. Tijdens het afgelopen coronadebat liet demissionair minister-president Mark Rutte weten hier een vierde aan toe te voegen, namelijk ventilatie.

De NOS bericht dat verschillende partijen hadden aangedrongen op meer aandacht voor ventilatie, waarbij de focus onder andere ligt op scholen en in de horeca. "In de kern draait het om zorgen voor frisse lucht. Hoe je dat precies doet zijn we aan het uitwerken”, reageert Rutte tijdens het debat.

Gedragsadvies
Waar voor hem op dit moment het grootste vraagstuk ligt, is hoe de communicatie hierover gaat verlopen. In ieder geval wordt er een ventilatie-icoontje aan het bord op de persconferentie toegevoegd. “Er is één groot verschil tussen ventilatie enerzijds en aan de andere kant het vraagstuk van je handen wassen, afstand houden en testen bij klachten. Dat is op het niveau van individueel gedragsadvies. Hoe je het vraagstuk van ventilatie hanteerbaar maakt, zodat individuen op dat punt kunnen acteren”, dat lijkt voorlopig nog de vraag.

Maatregelen
Wat Rutte benadrukt is dat ventilatie iets is dat aan professionals overgelaten moet worden. "Voor je het weet doet iedereen een ventilator aan en verspreiden ze daarmee juist het virus.” Welke maatregelen precies genomen moeten worden, wordt daarom nu goed bekeken.