Verder kijken dan je brancheneus lang is

10.05.2022 | Column Piet-Jan Dijkstra

Verder kijken dan je brancheneus lang is

Nederland is aan. Uitvoerende bedrijven, die dagelijks werken aan het verduurzamen van woningen, merken dit als geen ander. Toekomstige opdrachtgevers zijn massaal in beweging gekomen en vechten zo langzamerhand om de gunsten van de bedrijven. En dat in een tijd waarin bedrijven te maken hebben met meer opdrachten dan ze kunnen uitvoeren, een chronisch tekort aan vakbekwaam personeel en stijgende prijzen voor grondstof en (bouw)materialen die niet altijd uit voorraad geleverd kunnen worden.

Over momentum gesproken, uit de laatste onderzoeken blijkt dat een kwart van de particuliere woningeigenaren open staat voor het verduurzamen van hun woning, maar nog een aantal beren over de weg ziet lopen. De hoge kosten voor het verduurzamen van de woning, wel of niet aanspraak kunnen maken op subsidieregelingen en al het gedoe rondom welke keuzes te maken en welke bedrijven te selecteren worden genoemd als de grootste belemmeringen in het energetisch verbeteren van de eigen woning.

'Jullie moeten het ons makkelijker maken'
Wat deze woningeigenaren eigenlijk tegen ons, de verduurzamers van Nederland, zeggen is: “We zijn bereid onze woning te verduurzamen, maar dan moeten jullie het ons wel makkelijker maken. We willen de juiste keuzes maken, inzicht in de betaalbaarheid en subsidieregelingen en in de impact rondom de uitvoering van maatregelen.”

Laten we eerlijk zijn, de meeste uitvoerende bedrijven zijn vooral bezig maatregelen die zij zelf kunnen uitvoeren te promoten bij toekomstige opdrachtgevers. En geef ze, gezien de huidige drukte, eens ongelijk. Maar wanneer een bedrijf of sector niet in staat is de wens van een klant in te vullen, is het wachten totdat er een nieuw bedrijf opstaat die dit wel kan faciliteren. Wellicht met minder verstand van de technische context rondom het verduurzamen, maar een opdrachtgever ziet vooral  de persoon die hem of haar helpt duidelijkheid te verkrijgen.

Als wij de handschoen niet oppakken worden we straks vooral ingehuurd door bemiddelende organisaties
Als wij als professionals in onze overdrukke bubbel blijven zitten en deze handschoen niet oppakken, worden we straks vooral ingehuurd door deze zogenaamde bemiddelende organisaties die klantgericht vraag en aanbod slim bij elkaar weten te brengen en hun brood verdienen met een financiële afdracht die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uit de portemonnee van de uitvoerende bedrijven zal komen.

Wordt het niet eens tijd dat wij, adviseurs en uitvoerende bedrijven van energetische maatregelen, de handen ineen slaan en niet vanuit onze eigen aanbod denken en doen? Maar meer vanuit de vraag en wensen van onze opdrachtgevers? Oké, we hebben het op dit moment niet echt nodig, maar er komt uiteindelijk weer een tijd waarin we meer ruimte in de planning krijgen.

Wat zou het dan mooi zijn wanneer wijzelf achter het stuur zitten en de route naar een energiezuinige woning, samen met onze opdrachtgevers, kunnen uitstippelen. Al was het alleen maar om de winstgevendheid van toekomstige werkzaamheden op het gewenste niveau te houden.

VENINPiet-Jan Dijkstratekorten

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Event: RES-congres ‘Werken aan onze toekomst’

2 november 2022
10:00 - 17:00
congrescentrum NBC

RES

Lees verder

Seminar: ‘Toepassing WKO-installatie op campussen, kantorenparken en bedrijventerreinen’

3 november 2022
13:00 - 17:30
Technische Universiteit Delft

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Kennisevent Twinleidingen, 10 november 2022

Logo Stichting Warmtenetwerk
10 november 2022
van 13.30 tot 17.30 uur
Van der Valk Hotel Tiel, Laan van Westroijen 10

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu