Verkoop CV-ketels 5 procent gedaald

08.10.2021 Joyce Beuken

Verkoop CV-ketels 5 procent gedaald

Gasmonitor 2021, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu, laat zien dat de verkoop van cv-ketels het afgelopen jaar met 5 procent afnam ten opzichte van 2019.

87.000 huishoudens stapten over op een aardgasvrije techniek of aansluiting. In de bestaande bouw blijft de cv-ketel dominant. In 2020 werden er 428.000 cv-ketels aangeschaft.

Positieve verrassing
Voor de Gasmonitor wordt onderzoek gedaan naar de aanschaf van warmte-apparaten, zoals de cv-ketel, de warmtepomp en hybride installaties. Er is ook een sterke groei in het aantal verkochte warmtepompen zichtbaar. In 2020 zijn er 62.000 warmtepompen geïnstalleerd, wat 37 procent meer is dan in 2019.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is positief verrast door de cijfers: “Zagen we vorig jaar nog in de Gasmonitor dat er nog nooit zo veel cv-ketels waren aangeschaft als in 2019, nu lijkt er duidelijk sprake te zijn van een kantelpunt. Consumenten zien stapje voor stapje nut en noodzaak in van de overstap naar duurzame verwarming. Dit is een stap in de goede richting.”

Zekerheid in plaats van gasprijs
Volgens Techniek Nederland gaat de transitie naar aardgasvrij wonen vooralsnog te langzaam. Inzetten op volledig aardgasvrij wonen is volgens hen niet de juiste manier. Een hybride warmtepomp kan een belangrijke rol spelen als tussenstap, stelt de vereniging.

Terpstra stelt dat de stijgende gasprijs de vraag naar duurzame technieken verder opdrijft. “De energiebesparing door gebruik van een hybride warmtepomp is enorm, die kan oplopen tot wel 70 procent. Dat is een zekerheid die we woningeigenaren in deze onzekere tijden van sterk stijgende gasprijzen kunnen bieden.”