Vernieuwde erkenning warmtepompen open voor kritiek

24.06.2021 Nicolien van Loon

Vernieuwde erkenning warmtepompen open voor kritiek

De vernieuwde erkenningsregeling voor niet-grondgebonden warmtepompen is recent gepubliceerd. Er is een mogelijkheid tot het indienen van kritiek op deze regeling. Dit kan tot en met donderdag 15 juli 2021, zo bericht het vakblad E&W Installatietechniek.

Opgenomen in de erkenningsregeling zijn de eisen voor bedrijfserkenning die gelden voor het ontwerp, installatie en het beheer en onderhoud van deze warmtepompinstallaties voor de woningbouw en kleine utiliteit. Wat niet onder de erkenningsregeling voor warmtepompen valt, zijn de bodemgekoppelde warmtepompinstallaties. Deze installaties moeten voldoen aan de wettelijk verplichte BRL6000-21.

In lijn met Wkb
In de erkenningsregeling voor niet-grondgebonden warmtepompen staan alle werkzaamheden en eisen waaraan een erkend bedrijf moet voldoen. De reden voor de vernieuwing is om de erkenning in lijn te brengen met de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). In deze wet zijn onder meer bepaalde eisen aan vakbekwaamheid en gebouwdossier ondergebracht.

Toegevoegd aan de vernieuwde erkenning zijn onder andere installatie-eisen in relatie tot de koudemiddelen, instructies voor het werken met koelmiddelen, een outillagelijst en een checklijst voor controle. Voor het koude-technisch gedeelte van apparatuur waarin F-gassen zijn toegepast is een certificaat volgens BRL100 nodig.

Kritiek
De vernieuwde erkenningsregeling voor warmtepompen zal ingaan op een nog nader te benoemen moment. Mochten installateurs kritiek willen indienen op de gewijzigde regeling, dan kunnen zij het concept van de gewijzigde erkenningsregeling en het kritiekformulier downloaden. De laatste kan na invulling opgestuurd worden naar InstallQ.

Definitieve versie
Als de kritiekperiode afgelopen is zal de Technische Commissie alle kritiek behandelen en eventueel verwerken. Vervolgens stelt het Centraal College van Deskundigen (CCvD) van InstallQ de definitieve versie op. De verwachting is dat de erkenningsregeling eind 2021 in werking treedt.