Vertraging Warmtewet

20.08.2021 Jan de Wit

Vertraging Warmtewet

Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz van Energie en Klimaat heeft een Kamerbrief gestuurd over de voortgang Wet collectieve warmtevoorziening (Warmtewet 2). In de huidige vorm wordt het conceptvoorstel niet gesteund door de decentrale overheden, dat meldt Stichting Warmtenetwerk. Het wetsvoorstel wordt om die reden niet naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Het uitblijven van advies van de Raad van State zal ervoor zorgen dat de wet niet inwerking zal treden per 1 januari 2022, zoals de bedoeling was. Ondanks internetconsulatie vorig jaar kan het voorstel niet op genoeg steun rekenen.

“De verwerking van reacties in de internetconsultatie heeft geleid tot verdere verbetering van het wetsvoorstel. Zo is bijvoorbeeld een grotere rol mogelijk gemaakt voor netwerkbedrijven die gelieerd zijn aan de netbeheerder elektriciteit en gas. Desondanks hebben de medeoverheden mij te kennen gegeven dat zij het wetsvoorstel in de huidige vorm niet steunen”, zo schrijft Yeşilgöz aan de Kamer.

De staatssecretaris zal in overleg met de decentrale overheden beginnen met de voorbereidingen voor een heroverweging, maar het besluit laat ze over aan een volgend kabinet. Alle partijen het eens over de kernpunten, maar willen de decentrale overheden meer kunnen sturen wie de publieke uitvoeringspartner in hun regio wordt. Deze eis is echter in strijd met Europees recht. “Dat heeft de Landsadvocaat ook bevestigd”, aldus Yeşilgöz.