Vertraging Warmtewet

20.08.2021 | Nieuws Jan de Wit

Vertraging Warmtewet

Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz van Energie en Klimaat heeft een Kamerbrief gestuurd over de voortgang Wet collectieve warmtevoorziening (Warmtewet 2). In de huidige vorm wordt het conceptvoorstel niet gesteund door de decentrale overheden, dat meldt Stichting Warmtenetwerk. Het wetsvoorstel wordt om die reden niet naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Het uitblijven van advies van de Raad van State zal ervoor zorgen dat de wet niet inwerking zal treden per 1 januari 2022, zoals de bedoeling was. Ondanks internetconsulatie vorig jaar kan het voorstel niet op genoeg steun rekenen.

“De verwerking van reacties in de internetconsultatie heeft geleid tot verdere verbetering van het wetsvoorstel. Zo is bijvoorbeeld een grotere rol mogelijk gemaakt voor netwerkbedrijven die gelieerd zijn aan de netbeheerder elektriciteit en gas. Desondanks hebben de medeoverheden mij te kennen gegeven dat zij het wetsvoorstel in de huidige vorm niet steunen”, zo schrijft Yeşilgöz aan de Kamer.

De staatssecretaris zal in overleg met de decentrale overheden beginnen met de voorbereidingen voor een heroverweging, maar het besluit laat ze over aan een volgend kabinet. Alle partijen het eens over de kernpunten, maar willen de decentrale overheden meer kunnen sturen wie de publieke uitvoeringspartner in hun regio wordt. Deze eis is echter in strijd met Europees recht. “Dat heeft de Landsadvocaat ook bevestigd”, aldus Yeşilgöz.

Stichting warmtenetwerkDilan Yesilgozministerie van Economische Zaken en KlimaatwarmtetransitieWet collectieve warmtevoorzieningWarmtewetWarmtewet 2tweede kamer

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu