Vlaming met PV krijgt investeringspremie voor warmtepomp

15.09.2021 Simone Tresoor

Vlaming met PV krijgt investeringspremie voor warmtepomp

Per 1 oktober kunnen onze zuiderburen met terugwerkende kracht een investeringspremie aanvragen voor warmtepompen en microwarmtekrachtinstallaties als zij ook zonnepanelen hebben geplaatst, meldt De Tijd.

De Vlaamse regering heeft vrijdag de retroactieve premies goedgekeurd, waardoor ze via de website van netbedrijf Fluvius kunnen worden aangevraagd. Door het wegvallen van de terugdraaiende teller, de Vlaamse salderingsregeling, zagen vele Vlamingen hun rendement fors dalen. De premies komen er op voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir.

Alleen voor hoofdverwarming van een gebouw
Demir werkte voor eigenaars van zonnepanelen een compensatiepremie uit die een rendement van 5 procent op hun investering moet garanderen. In juli werd het premieloket van Fluvius al geopend voor die groep. Meer dan 53.000 van de ongeveer 70.000 eigenaren deden al hun aanvraag. Nu komt er dus een bijkomende premie voor eigenaren van PV die ook een warmtepomp hebben laten plaatsen. Dit ook omdat deze groep financieel extra hard werd getroffen door de afschaffing van de terugdraaiende teller.

De premie geldt alleen voor warmtepompen die gebruikt worden voor hoofdverwarming van een gebouw. Warmtepompboilers en bijvoorbeeld zwembadverwarming doen niet mee. Ook  de 530 eigenaren van een microwarmte-krachtkoppeling of een kleine windmolen, mogen de premie aanvragen.

Ook voor apparaten die slim kunnen sturen
Het is voor eigenaren van warmtepompen overigens ook mogelijk een premie aan te vragen voor apparaten die elektrische warmte slim kunnen sturen. Dat is een apparaat dat zelf beslist wanneer een toestel wordt ingeschakeld. Zo’n systeem maakt optimaal gebruik van zonnestroom, kan pieken in stroomgebruik verlagen en kan zo zoveel mogelijk voordeel halen uit een dynamisch elektriciteitscontract.