VVD en CDA willen stresstesten voor energieleveranciers

11.10.2022 Jan de Wit

VVD en CDA willen stresstesten voor energieleveranciers
©Baars & Bloemhoff

Tweede Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Henri Bontenbal (CDA) roepen in De Telegraaf het kabinet op om de energiemarkt meer aan banden te leggen. Het voorstel van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, om energiemaatschappijen te verplichten om contracten van minstens één jaar met vaste tarieven aan te bieden, omarmen zij. Maar zij willen bijvoorbeeld ook leveranciers onderwerpen aan jaarlijkse stresstesten.

In een vijfpuntenplan bepleiten Erkens en Bontenbal dat energieleveranciers strakker gereguleerd moeten worden. Zij willen dat dit uiterlijk per 1 januari 2023 is geregeld.

Naast lange vaste contracten willen zij jaarlijkse stresstesten, afschaffing van de ‘welkomstbonus’ voor nieuwe klanten, na een faillissement moeten voorschotbedragen terug naar de klant – als zij daar recht op hebben – en andere leveranciers moeten bij een faillissement een bieding kunnen doen waarbij de contractvoorwaarden voor burgers gerespecteerd blijven.

"Huishoudens worden op dit moment onvoldoende beschermd met als gevolg dat zij de dupe zijn geworden van een markt die niet meer naar behoren functioneert. Daar moet wat aan veranderen. Met dit pamflet dragen we bij aan het toekomstbestendig maken van onze energiemarkt", aldus Bontenbal.

Volgens de Kamerleden is de energiemarkt te vrij gelaten en heeft dit ertoe geleid dat er te veel ‘cowboys’ actief zijn. De Autoriteit Consument & Markt gaf dit vorige week ook toe in De Telegraaf.