Warmte Powervrouw: Gina Bijnen

25.03.2021 | 't Hoekje Joyce Beuken

Warmte Powervrouw: Gina Bijnen

Al meer dan de helft van haar leven bevindt Gina Bijnen zich in de warmtebranche, in eerste instantie bij een elektrotechnische groothandel, om uiteindelijk neer te strijken bij ebm-papst. Bijnen vertelt over de vliegende start van haar carrière en hoe ze ernaar streeft om te blijven leren. 

“Na een HBO opleiding boekhouding te hebben gevolgd kwam ik als secretaresse terecht bij de groothandel. Ik was altijd heel handig met computers. In 1998 werd ik gevraagd om bij de holding van dat bedrijf te komen werken op de ICT afdeling. Dat wilde ik wel, maar omdat het zo’n andere tak van sport was dan boekhouding, wilde ik er wel een relevante opleiding voor volgen. Ik volgde in de avonden de opleiding bedrijfskundige informatica aan de Fontys hogeschool.”

Vliegende keeper

“Begin 2008 kwam ebm-papst Benelux 100% in handen bij ebm-papst Duitsland, waardoor het in de vorm verder ging zoals we het nu kennen. Ik kwam in dienst en werd o.a. verantwoordelijk voor de waarborging van kwaliteit aan de hand van bijvoorbeeld ISO-standaarden, alsmede de bedrijfskundige automatisering. Omdat ik veel ervaring heb met allerhande projecten binnen het bedrijf werd en word ik vaak gevraagd om even een kijkje te nemen bij een project. Of het nou om boekhouding, automatisering of bedrijfskunde gaat, ik heb inmiddels zoveel kennis van verschillende processen binnen het bedrijf dat ik helder vooruit kan kijken. Er zijn soms dagen dat ik om 12:00 nog niet aan mijn eigen werkzaamheden ben toegekomen omdat ik nog enkel anderen heb geholpen.”

Nooit benadeeld

“Vier jaar geleden besloot ik dat ik toe was aan iets anders. Ik switchte naar de verkoopafdeling. Hiervoor volgde ik eerst wel een basiscursus in elektrotechniek om de producten beter te leren kennen. Ik hoef niet hogerop te komen in het bedrijf, ik vind het alleen belangrijk dat ik me altijd verder kan blijven ontwikkelen. Ik wil graag blijven leren. Je moet mij niet de baas maken, ik heb veel liever een ondersteunende rol.“

“Toen ik begon bij de groothandel was ik de jongste in het bedrijf. Inmiddels zijn de rollen nagenoeg omgedraaid. Vroeger was ik ook vaak de enige vrouw. Bij het bedrijf maar ook op mijn ICT opleiding. Ik heb dat echter nooit als een nadeel ervaren. Het duurde soms wel iets langer voordat klanten die voor het eerst belden door hadden dat ze met hun technische vragen bij mij moesten zijn. Als ik ze goed had geholpen, vroegen ze de volgende keer opvallend snel weer naar me.”

Verandering

“Tijdens mijn zwangerschap werkte ik vanuit de elektrotechnische groothandel een periode voor een van de dochterondernemingen. Mijn taak was om processen te optimaliseren en daarvoor moest er een en ander op de schop. Ik voelde veel weerstand vanuit het personeel. In eerste instantie dacht ik dat dat voornamelijk kwam doordat ik zoveel verandering aanbracht in de voor hen vertrouwde processen. Toen alles eenmaal goed liep verdween die weerstand gelukkig. Pas achteraf leerde ik dat de weerstand o.a. voort kwam uit het feit dat ze een zwangere vrouw voor zich hadden staan en dachten ze dat dit een te zware last voor mij was. Uiteindelijk viel alles gelukkig op zijn plek.”

Sportief

“Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik me moest bewijzen. Ik sta heel zeker in mijn schoenen. Ik heb twee HBO opleidingen afgerond en daarnaast een handvol cursussen voltooid. Ik weet dan ook wat ik kan en twijfel niet aan mezelf of mijn kennis.”

“Ik werk nu thuis, maar ik pak alsnog ’s ochtends de fiets. Ik maak een lange tocht van wel 15 kilometer waardoor ik het gevoel heb dat ik toch ‘naar’ werk ben gegaan, in plaats van dat ik direct uit bed op kantoor terechtkom. Ik ben graag in de natuur. In de herfst zoek ik bijvoorbeeld fanatiek naar eetbare paddenstoelen. En ja, ’s middags na werk fiets pak ik weer de fiets.”

gina bijnenebm-pabstpowervrouwcarrierestudieloopbaanloopbaanictbedrijfskundeprojectmanagementautomatisering

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu