Warmte uit asfalt oude startbaan vliegbasis

12.02.2021 Joyce Beuken

Warmte uit asfalt oude startbaan vliegbasis

De warmte die kan worden gewonnen uit het asfalt van een oude startbaan van een vliegbasis in Soesterberg zal een nieuwe wijk van 250 woningen moeten voorzien. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.

Soesterberger Carel Bense is een van de voortrekkers. Dat het asfalt ’s zomers heet wordt is iedereen bekend. Maar hoe gaat de warmtewinning in zijn werk? “Met slangetjes in de deklaag wordt de warmte (zo’n 40 graden) ’s zomers afgevoerd en opgeslagen in het grondwater op 130 meter diepte. Er wordt zo een oneindig oplaadbare warmte-accu gecreëerd. In de winter wordt het warme water weer opgepompt voor de verwarming van huizen. Een zeer efficiënte warmtepomp op wijkniveau geeft een laatste zetje om de woningen direct te verwarmen. Dat gaat met vloerverwarming. In de woning heb je dan niets meer nodig,” legt Bense uit.

Weerstand ambtenaren

De startbaan is ruim drie kilometer lang, wat voldoende warmte op zal leveren voor de gehele nieuwbouwwijk. Eerder werden twee haalbaarheidsonderzoeken gedaan, die allebei een positief resultaat opleverde. Toch is er weerstand vanuit ambtenaren. Volgens Bense zijn ze soms meer bezig met het bedenken van redenen waarom het niet kan. Ik heb er ook wel begrip voor, omdat bij hen de specialistische kennis ontbreekt en de duurzaamheidsadviseurs komen en gaan.”

Hek van de dam

In het koude Scandinavië is een dergelijk systeem al met succes in gebruik genomen. Het handige aan implementatie in een nieuwbouwwijk, is dat de zogeheten SolarRunway en huizen direct aan elkaar gekoppeld kunnen worden. “Je moet de afnemers van de warmte, de huizen, meteen bouwen als je zo’n lokaal duurzaam systeem aanlegt. Opwekking en afname van warmte horen bij elkaar, dat moet je niet willen scheiden.” Bense hoopt dat de rest van Soesterberg gauw volgt, zodra ze zien hoe succesvol dit systeem is.

Als de infrastructuur gerealiseerd is kunnen er ook bestaande wijken worden aangesloten. Zelfs jaren zeventig woningen kunnen zonder een al te grote verbouwing overstappen op duurzame verwarming, zegt Bense. Halverwege 2021 hoopt de gemeente te starten met de uitvoering van het plan.