Warmtenetten moeten volgens Jetten van privaat naar publiek eigendom

30.06.2022 Kenneth Nwosu

Warmtenetten moeten volgens Jetten van privaat naar publiek eigendom

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten is voornemens het eigendom van warmtenetten over te brengen van privaat naar publiek, zo meldt Energeia. 

Dit zou blijken uit een notitie in handen van de nieuwssite. In de notitie staat dat de minister de verandering zou willen vastleggen in de nieuwe Wet Collectieve Warmte. De gehele infrastructuur voor warmtenetten zou in handen moeten komen van publieke partijen zoals al het geval is bij elektriciteit- en gasnetten. 

Warmtebedrijven
Het belang van de warmtebedrijven wordt onderschreven in de notitie. Nieuwe warmtenetten zouden kunnen voortkomen uit samenwerkingen tussen warmtebedrijven en publieke eigenaren van warmtenetten zoals joint ventures. Ook bestaande warmtenetten zouden op termijn in handen moeten komen van publieke organisaties. Daar zou een overgangsperiode voor gelden van maximaal dertig jaar. 

Scheiding tussen eigendom en levering van warmte
Het huidige voorstel betekent een ommezwaai van de bestaande situatie waarin een grotere rol bestaat voor de warmtebedrijven. Die zijn momenteel eigenaar en leverancier van warmte. Het nieuwe wetsvoorstel moet deze taken scheiden.

Warmtenetten
Het aandeel van huishoudens aangesloten op een warmtenet zou naar verwachting groeien van de huidige 6 procent tot ongeveer 25 procent in 2030. De wet moet hieraan bijdragen door duidelijkheid te verschaffen over alle wetgeving waaraan deze warmtenetten moeten voldoen. 

Landelijke versus gemeentelijke politiek
In 2021 lukte het niet om gemeenten te overtuigen van de voordelen van het wetsvoorstel. Een politieke heroverweging moest het probleem verhelpen met behulp van warmtedialogen en gesprekken met stakeholders. De uitkomsten van deze gesprekken zijn meegenomen in de totstandkoming van de nieuwe wet.