Warmtepomp van 8 megawatt voor Berlijn

30.03.2022 Simone Tresoor

Warmtepomp van 8 megawatt voor Berlijn
© Siemens Energy

Vattenfall en Siemens Energy bouwen een 8 megawatt warmtepomp voor een stadsverwarmingsproject in Berlijn, aldus PV Magazine. De faciliteit zal worden aangedreven door wind- en zonne-energie. De hogetemperatuur-warmtepomp komt te staan op de Potsdamer Platz.

Het Qwark3-project zou tegen het eind van dit jaar moeten gaan draaien. De warmtepomp zal naar verwachting 8 megawatt thermisch vermogen leveren aan het stadsverwarmingsnet en transporttemperaturen leveren tussen 85 en 120 graden Celsius.

12.000 kantoren en 1.000 woningen gekoeld en verwarmd
"Op de lange termijn zullen de temperatuurniveaus van de stadsverwarming dalen voor een betere efficiëntie", zei de woordvoerder. Het duurt zeker tientallen jaren voordat alle netwerken zijn gebouwd. De installatie op de Potsdamer Platz kan ongeveer 12.000 kantoren, 1.000 woningen en tal van culturele voorzieningen van koeling en verwarming voorzien.

Restwarmte
De nieuwe technologie zet restwarmte om in een bruikbaar product, verbetert de energie-efficiëntie van het koelstroomopwekkingsproces en voorziet het stadsdeel in Berlijn van groene warmte uit hernieuwbare elektriciteit.