Warmtepompen, 50 tinten groen

27.04.2021 | Column Rob Harms

Warmtepompen, 50 tinten groen

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is ons land een aardgasland geworden. Sla je nu de kranten open dan kun je nog maar één conclusie trekken: we nemen afscheid van die periode en de toekomst lijkt elektrisch. Nederland is in 2050 helemaal fossiel-vrij. Schrik niet: ik heb daar mijn twijfels over en ik voel me een roepende in de woestijn.

Ik zal mij even voorstellen: ik ben Rob Harms, na twintig jaar verkoper van gas- en oliebranders van het merk Weishaupt, alweer 20 jaar geleden eigenaar geworden van Monarch. We zijn voornamelijk werkzaam in de industrie, waar met elektriciteit onmogelijk de hoge mediumtemperaturen geleverd kunnen worden die daar nodig zijn, maar dat ter zijde.

Kamp tegen een gasloos Nederland
Ik hoor je denken: ‘nogal logisch dat jij in het kamp tegen een gasloos Nederland zit’, maar trek niet te snel conclusies. Je zou inderdaad kunnen zeggen dat ik ben groot geworden met gas en zo ook ons bedrijf. Je zou ook kunnen zeggen dat ik het makkelijk heb gehad: Monarch is exclusieve vertegenwoordiger van Weishaupt, een premium product en dito serviceorganisatie. Zelfs met de vergaande stikstofnormen vanuit de politiek kunnen wij vooralsnog als enige leverancier de garantie van ultra low NOx leveren voor grote vermogens.

Maar deze voel je niet aankomen: tien jaar geleden hebben wij Weishaupt-warmtepompen (en toebehoren zoals thermische zonnepanelen) als nieuwe divisie toegevoegd aan ons bedrijf. Daar geloof(de) ik dus wel in. En wat blijkt: we zijn gegroeid, ik leer elke dag en we hebben een mooi team opgebouwd die thuis is in deze tak van sport. Kortom, we zijn nu een gevestigde partij in warmtepompland en profiteren van de markt die is geëxplodeerd.

Ga voor kwaliteit
Veertig jaar geleden ‘stoeide’ ik met 40 andere branderleveranciers om onze positie. Nu zijn er nog maar vier van over! Destijds waren we de kostbaarste én zijn we marktleider geworden en gebleven. Ik verwacht overigens niet dat wij dit gaan worden in warmtepompland waar wij ons op een exclusief segment richten. Want weet je hoeveel warmtepompaanbieders er zijn? Circa 130. Neem één warm advies aan van een ondertussen oudere man in het vak: weet wat je doet en zorg dat de mensen die je in huis haalt, zowel de leverancier als installateur, thuis zijn in deze materie. Een warmtepomp is wat anders dan een verwarmingsketeltje ophangen. Ga voor kwaliteit, dat kost meer, maar dan krijg je wel de juiste begeleiding en producten.

Zo kon het dus gebeuren dat Monarch, naast de branders, ook de warmtepompmarkt is gaan bedienen met Weishaupt-warmtepompen. Ondanks dat ik nog steeds niet geloof in een toekomst zonder aardgas en wat mij betreft elektriciteit alleen niet de toekomst is, is de warmtepomp wel een van de mooie oplossingen voor (nieuwe) woningbouw en klein utiliteit. Maar laat het geen ‘hype’ zijn en denk iets verder door. Denk aan de elektrische auto. Elektrisch rijden is misschien lokaal schoon, maar waar komt de stroom vandaan en hoe ziet de productie voor de accu eruit? Voor nieuwbouw is de warmtepomp een superoplossing, maar voor de bestaande bouw is dit een hybride warmtepomp of gewoon gas. De toekomst is niet zwart of wit. Het zijn 50 tinten groen.

MonarchRob HarmswarmtepompenWeishaupt

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu