Warmtepompen presteren in heel Europa, zo blijkt uit onderzoek

07.02.2022 Jan de Wit

Warmtepompen presteren in heel Europa, zo blijkt uit onderzoek
PVT-paneel ©Triple Solar

Uit Europees onderzoek van het European Environmental Bureau (EEB) en Coolproducts (een coalitie van Europese NGO’s die zich onder andere bezighoudt met campagne rondom ecodesign en energielabels) onder warmtepompgebruikers blijkt dat de warmtepomp in combinatie met PVT-panelen door heel Europa goed presteert, dat meldt de Vereniging Warmtepompen.

Voor het onderzoek The Comfort Zone: European Users’ Perception of Renewable Heating Performance werden gebruikers van warmtepompen in combinatie met zonne-energiesystemen voor hernieuwbare energie in 22 Europese landen om hun mening en gebruikerservaringen gevraagd.

“Uit interviews bleek dat het combineren van de HP met thermische zonne-energie en fotovoltaïsche energie resulteert in lagere kosten en veel gebruikers zijn zeer tevreden over de combinatie”, zo concluderen de onderzoekers.

Behalve twintig Europese lidstaten werden ook gebruikers uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk in het onderzoek betrokken. Hieruit bleek dat de respondenten zeer tevreden zijn over het comfort, de gevolgen voor de portemonnee en voor de leefomgeving.