Warmtepompverkoop in Duitsland steeg met 111 procent

11.05.2023 Simone Tresoor

Warmtepompverkoop in Duitsland steeg met 111 procent
©Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie

Volgens de Bundesverband der Deutsche Heizungsindustrie (BDH) steeg de verkoop van verwarmingssystemen in het eerste kwartaal van dit jaar met 38 procent naar 306.500 systemen. Vooral warmtepompen deden het goed met 96.500 systemen en dus een stijging van 111 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

De verkoop van gas- en olieverwarmingssystemen neemt echter ook toe met 14 procent tot 168.000 systemen. Dit komt waarschijnlijk omdat er momenteel gedebatteerd wordt over een verbod op dit soort systemen in de nabije toekomst. In 2022 daalde dit aantal als gevolg van de moeilijkheden in de gasvoorziening ten gevolge van de oorlog in Oekraïne.

Groei olieverwarming nog sterker
De groei in nieuwe olieverwarmingssystemen was nog sterker, met een verdubbeling van de verkoop in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar tot 21.500 systemen. Hun marktaandeel op de totale verwarmingsmarkt is met 7 procent echter eerder marginaal. Volgens de BDH zijn pelletverwarmingssystemen minder belangrijk geworden en daalden de verkopen met 11 procent, wat de federatie toeschrijft aan de enorme vermindering van overheidssubsidies sinds augustus 2022.

De federatie had kritiek op de subsidieverlagingen voor biomassaverwarmingssystemen. Zij vindt dat, terwijl de fabrikanten van warmtepompen aan hun limiet zitten, er nog een groot potentieel voor biomassa is.

De BDH gaat ervan uit dat volatiele energieprijzen een belangrijke factor zijn in de stijgende vraag. Hoge inflatie en stijgende rentetarieven kunnen de koopkracht van consumenten echter verminderen. De malaise in de markt voor nieuwbouw is een ander obstakel. Over het geheel genomen verwacht de federatie echter een aanhoudende groei van ruim 10 procent.