Wat doet de Koning aan duurzaamheid?

22.09.2022 Nina Groot

Wat doet de Koning aan duurzaamheid?

De Staat wees de koning drie paleizen toe voor de uitvoering van zijn taken. Paleis Noordeinde, Paleis Huis Ten Bosch, Paleis Amsterdam. Net als zijn onderdanen dient de koning ook verantwoording te nemen voor de planeet, maar wat doet de Koning nu precies om deze paleizen te verduurzamen?

Allereerst worden er op Paleis Noordeinde 191 zonnepanelen geplaatst. Dit levert een belangrijke bijdrage  aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en kan bijdragen aan een derde van de eigen energievoorziening van het paleis. Op (een deel van) de naastgelegen afdeling Koninklijke Stallen en het Koninklijk Paleis Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor zonnepanelen.

Daarnaast wordt in alle drie de paleizen gefaseerd monumentenglas toegepast, isolatie doorgevoerd en worden alle lampen, inclusief kroonluchters, vervangen door led-verlichting.

Ook wordt er steeds meer met lokale producten, biologisch en deels vegetarisch gekookt. En paardenmest uit de stallen wordt op milieuvriendelijke wijze verwerkt tot voedingsbodem voor de champignonteelt en in de tuinen worden bijen gehouden. 
 
Het wagenpark van de Dienst van het Koninklijk Huis bestaat voornamelijk uit hybride of volledig elektrische auto’s. De ontwikkelingen en kansen op het gebied van waterstof worden nauwlettend gevolgd. Voor alle door de leden van het Koninklijk Huis en de medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis afgelegde kilometers, zowel over de weg als in de lucht, worden CO2 gecompenseerd.

Een goed begin, zo lijkt het. Maar van het begrip ‘warmtepompen’ lijken de royals echter nog geen kaas te hebben gegeten. Werk aan de winkel dus!