Wat gaat Panasonic de komende jaren in Europa doen?

22.12.2022 Simone Tresoor

Wat gaat Panasonic de komende jaren in Europa doen?
©Panasonic

Op 13 juli presenteerde Panasonic zijn Green Impact Plan 2024, een toekomstvisie hoe en hoeveel het bedrijf zijn CO2-uitstoot voor 2025 wil hebben gereduceerd. Ook meldt Panasonic zijn CO2-uitstoot in 2030 tot vrijwel nul hebben teruggebracht, om daarna tot 2050 300 miljoen ton CO2 te vermijden. Een flinke opgave en daarom investeert het bedrijf de komende jaar zowel in kwantitatieve als kwalitatieve uitbreiding.

Mede vanwege het Green Impact Plan 2024 zal het bedrijf in het voorjaar van 2023 zijn nieuwe Aquarea K- en L-generaties lucht-water warmtepompen op de markt brengen, vertelt Ildert Burghout, head of sales and marketing bij Panasonic. Tegelijk wordt de productiecapaciteit uitgebreid met een flinke fabriek in Tsjechië.

Wat zijn jullie grootste uitdagingen dit jaar?
“Net als bij al onze vakbroeders is het ook bij Panasonic een druk jaar vol uitdagingen geweest. Mijn persoonlijke uitdaging was dit jaar het managen van het personeelstekort. We kunnen het goed invullen momenteel, maar het kost veel tijd. Daarbij werken we enorm hard met z’n allen en is het belangrijk om de gezondheid van de teams in het oog te houden.

De voorraad op peil houden is uiteraard de volgende uitdaging. Als ik vandaag mijn magazijn vol heb staan is het dezelfde dag nog weg. De levertijden lopen inmiddels op naar negen à twaalf maanden. Gelukkig maken wij bijna alle onderdelen van onze warmtepompen zelf, maar ook wij zijn afhankelijk van leveranciers van bepaalde essentiële componenten en die kunnen de vraag momenteel niet bijhouden.”

Waar zitten de kansen en waar zetten jullie op in?
“Als ik kijk naar de komende periode maak ik me, net als de rest van het land, wel zorgen. Vooral over bouwprojecten die wellicht stilvallen. Er zijn onvoldoende producten beschikbaar, maar de bouw gaat gewoon door. Als zij niet op tijd kunnen opleveren kan dat een domino-effect veroorzaken.

Maar we houden het hoofd koel en zetten alle zeilen bij. We denken mee met de markt. Uiteraard blijven we op alle markten inzetten, maar we gaan ons ook groot richten op lucht-lucht warmtepompen. Hiermee kun je uiteraard ook verwarmen, maar we zien dat de consument dat nog niet goed weet. Vandaar dat wij daar onze communicatie op aanpassen. Het is een heel goed alternatief dat direct beschikbaar is en waarmee je direct kunt besparen.

Voorts zien wij veel kansen in het midden- en kleinbedrijf. Daar is steeds meer vraag naar onze zakelijke lucht-lucht warmtepomp, zeker gebruikmakend van de energie-investeringsaftrek. We zien mogelijkheden voor koeltechnische oplossingen voor supermarkten, pompstations en de bakker op de hoek, om te koelen met onze CO2-koeling. Onze plug and play-oplossingen zijn sneller te installeren en makkelijker voor de installateur.”

Waar investeert Panasonic in?
“Momenteel investeert Panasonic in een fabriek in Tsjechië om de productiecapaciteit op te voeren. Dat betekent dat we ook onze buitenunits in Europa kunnen produceren. Volgend jaar kunnen daar al wat productielijnen lopen en vanaf 2026 zullen daar 500.000 warmtepompen per jaar geproduceerd worden.

Tevens zijn vanaf voorjaar 2023 de Aquarea K- en L-generaties beschikbaar. De K-generatie maakt gebruik van het koudemiddel R32 en de L-generatie van het natuurlijke koudemiddel R290 met een global warming potential van slechts 3. Beiden hebben een lager geluidsniveau en leveren een hogere prestatie met een verbeterde coefficient of performance tot 5,12. Verder zijn ze gebruiksvriendelijker met een intuïtieve bediening vanaf smartphone of tablet.

Ik ben trots op het merk Panasonic, de vooruitstrevendheid die we hebben en de kwaliteit die we leveren. Onze warmtepompkwaliteitsverklaringen voor de MTA 8800 laten zien dat wij qua prestaties in de top drie van Nederland zitten en daar werkt ons team heel hard voor.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Warmtepomp Trendrapport 2023, een gezamenlijke uitgave van Warmte365 en Dutch New Energy Research. Wilt u het hele rapport lezen met alle trendanalyses en marktdata? Klik dan hier.