Wekelijks energieweerbericht vanaf nu online

31.10.2022 | Nieuws Simone Tresoor

Wekelijks energieweerbericht vanaf nu online

Vanaf vandaag wordt elke week een nieuw energieweerbericht online gezet, waarin kijkers informatie en tips krijgen om hun energieverbruik te verlagen, meldt de NOS. Als veel mensen zich aan de adviezen houden, kan dat volgens de initiatiefnemer een paar procenten in gasverbruik schelen. Het bericht is afgekeken van de Fransen, die dit al vanaf 2020 doen.

Stel dat het bijvoorbeeld dinsdag bewolkt is en weinig waait, dan kunnen mensen het advies krijgen die dag niet hun was te draaien of hun auto op te laden. Want als gevolg van het weer is er weinig duurzame energie beschikbaar. Als woensdag de zon wel schijnt en het waait, dan is er veel meer energie beschikbaar voor bijvoorbeeld de was en de auto opladen.

Minder gasverbruik
“Als je zo op een slim moment elektriciteit gebruikt, hoef je namelijk minder gascentrales in te zetten om voldoende elektriciteit te produceren. Dit kan heel erg schelen", zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Het energieweerbericht wordt gepresenteerd door weervrouw Helga van Leur en duurt iedere week zo'n anderhalve minuut. Ze geeft ook algemene tips voor energiebesparing, zoals 'doe je verwarming uit een uur voordat je gaat slapen' en 'doe alleen het licht aan in kamers die je gebruikt'.

Van der Gaag hoopt dat honderdduizenden mensen elke week naar het energieweerbericht gaan kijken. In ieder geval tot eind januari wordt er wekelijks een aflevering gemaakt. Dan wordt gekeken of ze ermee doorgaan. Voor het energieweerbericht wordt samengewerkt door de NVDE, elektriciteitsnetbeheerder TenneT, gasnetbeheerder Gasunie en het KNMI.

energieweerberichthelga van leurgasbesparingolof van der gaagNederlandse vereniging duurzame energieNvdetennetGasunieKNMI

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu