Wetswijziging moet vergunningaanvraagtraject open bodemenergiesystemen versnellen

26.04.2022 Jan de Wit

Wetswijziging moet vergunningaanvraagtraject open bodemenergiesystemen versnellen
©Stichting Warmtenetwerk | Dutch New Energy Research

Na input van haar leden is Branchevereniging Bodemenergie met verschillende betrokken overheidspartijen in gesprek gegaan om de Waterregeling en de Omgevingsregeling gewijzigd te krijgen. Die wijziging is nu officieel bekrachtigd, meldt de branchevereniging. De vroege meldplicht van de betrokken installateur zorgde eerder nog voor een vertraging in het vergunningstraject. “De wetswijziging zorgt voor een efficiëntieslag.”

Met de recente publicatie in de Staatscourant is de wetswijziging definitief geworden. In de vorige situatie was het verplicht om de afspraken met de installerende partij rond te hebben voor in de vergunningaanvraag. Deze eis komt nu te vervallen.

In de nieuwe verplichting is “een SPF-verklaring van ofwel de (BRL gecertificeerde) ontwerper of van de installateur” voldoende. De wijziging zal ook worden opgenomen in de Omgevingsregeling, die de Waterregeling zal vervangen wanneer de Omgevingswet ingaat.

Hierdoor zal de vergunningaanvraag minder vertraging en dus efficiënter kunnen verlopen, zo vermoedt Branchevereniging Bodemenergie. Volgens de brancheorganisatie een bewijs hoe “samenwerking tussen de branche en betrokken overheidspartijen” de warmtetransitie kan versnellen.