Wij Techniek: ‘Volop kansen voor zij-instromers in de technische installatiebranche’

25.03.2022 | Nieuws Jan de Wit

Wij Techniek: ‘Volop kansen voor zij-instromers in de technische installatiebranche’

Uit het rapport Prognose werkgelegenheid in de Technische installatiebranche en instroom vanuit het onderwijs van Wij Techniek wordt het beeld opnieuw bevestigd: de technische installatiebranche biedt enorme mogelijkheden, maar groeit niet hard genoeg. Uit het rapport blijkt dat de wervingsbehoefte van alleen technische installateurs al 26.500 zal zijn in 2025.

Het rapport maakt een inschatting hoe de instroom vanuit onderwijs en zij-instromers de aankomende drie jaar eruit zal zien. Het onderzoek heeft deze cijfers vergeleken met de werkvraag die op de branche afkomt.

Hieruit blijkt maar weer eens dat er een schreeuwend tekort is aan technisch personeel. Zeker nu Europa en Nederland de mogelijkheden onderzoeken om versneld afscheid te nemen van Russisch aardgas, zijn de technische installateurs voor duurzame oplossingen niet aan te slepen.

Dit laatste heeft het rapport immers niet eens mee kunnen nemen. De oorlog in Oekraïne brak uit toen het rapport zich al in de afrondende fase bevond.

Wervingsbehoefte stijgt
De grootste kansen zijn er volgens de onderzoekers de aankomende jaren vooral voor monteurs. “Daar is de grootste behoefte aan en zij hebben dus ruime keuze in werkgevers.” De wervingsbehoefte is dit jaar zo’n 25.000 nieuwe medewerkers. In 2025 is dat aantal gestegen naar 26.500.

Het totale personeelstekort voor de energietransitie is vermoedelijk nog veel groter, omdat er behalve technische installateurs ook een tekort is aan ondersteunend personeel. De schattingen lopen uiteen van een tekort van 20.000 tot 130.000 mensen.

Lees ook: Hoe groot is het technisch personeelstekort?

“Dat betekent iets voor onze leden”, schrijft Techniek Nederland. “Zij moeten nog harder aan de bak om een aantrekkelijker werkgever te blijven of te worden. Ook wordt het nog interessanter om te investeren in innovaties die de arbeidsproductiviteit verhogen en in het zelfredzamer maken van klanten.”

Instroom daalt
Behalve een groeiende vraag naar technische installateurs gaat er namelijk ook een substantieel deel met pensioen. “Gelukkig stromen er ook veel mensen in: ongeveer 21.000 in 2022 en 20.500 in 2025. Maar daar zit ook gelijk het probleem. Er stromen mensen in, maar ieder jaar iets minder, terwijl de vraag juist ieder jaar meer wordt.”

Driekwart hiervan werkte eerst ergens anders of had geen werk en is dus zij-instromer. Het tekort aan zij-instromers zal dit jaar vermoedelijk oplopen tot 1.275 en verder stijgen tot 2.860 in 2025.

De rest komt uit het regulier onderwijs, voornamelijk de vmbo-opleidingen. Daar is er dit jaar een tekort van ongeveer 2.600. In 2025 is dat opgelopen tot 3.275.

technisch personeeltechnisch personeelstekortTechniek NederlandWij Techniekonderzoekenergietransitieinstallatiebranche

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu